12.05.2006.

VLADA SRBIJE

VLADA SRBIJA OGORČENA ZBOG NAPADA NA SRBE

 

Da li gospodin Petersen uošte zna da su ranjeni srpski mladići? Da li zna da su u pitanju mladići koji su 1985. i 1987 godište? Hoće li gospodin Petersen uopšte nešto da preduzme i da li će neko biti uhapšen, ili ćemo ponovo čuti njihove prazne priče da treba ispuniti standarde


Vlada Srbije ogorčena je zbog oružanog napada na Srbe u Kosovskoj Mitrovici i traži od šefa UNMIK Sorena Jesena-Petersena da saopšti da li će oni koji su počinili zločin biti uhapšeni, rečeno je danas posle sednice vlade.

"Teroristi nekažnjeno pucaju na Srbe, vidimo da se zločinci ne kažnjavaju i da niko nije odgovoran kada se Srbi ubijaju", navodi se u vladinom saopštenju. To saopštenje je na konferenciji za novinare pročitao ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Zoran Lončar, povodom napada na Jovana Miloševića (1987) i Jablana Jevtića (1985), koji su teško ranjeni jutros u oružanom napadu u selu Grabovac, kod Kosovske Mitrovice.

"Da li gospodin Petersen uošte zna da su ranjeni srpski mladići? Da li zna da su u pitanju mladići koji su 1985. i 1987 godište? Hoće li gospodin Petersen uopšte nešto da preduzme i da li će neko biti uhapšen, ili ćemo ponovo čuti njihove prazne priče da treba ispuniti standarde", zapitala je Vlada Srbije, a preneo Lončar.

Na Miloševića i Jevtića pucala su 11. maja oko tri sata nepoznata lica iz automatskog oružja, dok su dežurali na benzinskoj pumpi u selu Grabovac, naseljenom srpskim stanovništvom. Kosovska policija je saopštila da su dva radnika benzinske pumpe na putu između sela Grabovac i Rudare, ranjena prilikom oružane pljačke tog objekta.

 

12.05.2006.

VOJISLAV KOŠTUNICA

VLADA ĆE REŠITI PROBLEM SARADNjE SA HAŠKIM TRIBUNALOM

 

Predsednik Vlade je naglasio da je Srbija značajno unapredila ekonomiju na šta ukazuje i izveštaj Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, kao i povoljna makroekonomska kretanja u prva tri meseca ove godine


Predsednik Vlade Republike Srbije Vojislav Koštunica naglasio je da će Vlada Srbije rešiti problem saradnje sa Haškim tribunalom kako bi se nastavili pregovori sa EU i do kraja godine zaključio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Koštunica je na otvaranju Šestog samita Srbije i Crne Gore podsetio na to da je u prethodnom periodu uspešno obavljen deo pregovora o stabilizaciji i pridruživanju EU, a da je pitanje saradnje sa Haškim tribunalom, odnosno konkretno slučaj generala Ratka Mladića, bio prepreka za nastavak tih pregovora.

Predsednik Vlade je ocenio da odluka EU o tome da suspenduje pregovore sa SCG nije bila dobra i izrazio uverenje da se sve prepreke rešavaju u atmosferi saradnje i podrške, a ne prekidom pregovora. Koštunica je na skupu, na kojem učestvuju domaći i strani političari, diplomate i privrednici, rekao da rešenje za Kosovo i Metohiju mora biti kompromisno i istorijski pravedno, zasnovano na poštovanju međunarodnih prava i demokratskih vrednosti.

Svaki presedan koji bi nastao na osnovu pravnog nasilja i koji bi značio razbijanje zemlje i otimanje dela teritorije imao bi dugoročne posledice u regionu, upozorio je on i ponovio da se Srbija zalaže za suštinsku autonomiju za Kosovo i Metohiju unutar granica SCG, uz poštovanje evropskih standarda.

Koštunica je povodom predstojećeg referenduma u Crnoj Gori rekao da "ništa nije prirodnije od toga da Srbija i Crna Gora treba da ostanu da žive zajedno".

On je naveo da je za Vladu Srbije značajno to što je u referendumskom procesu u Crnoj Gori angažovana EU i naglasio da "nema sive zone", odnosno da će svaki rezultat ispod 55 odsto značiti opredeljenje za život u zajedničkoj državi.

Predsednik Vlade je naglasio da je Srbija značajno unapredila ekonomiju na šta ukazuje i izveštaj Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, kao i povoljna makroekonomska kretanja u prva tri meseca ove godine. Cilj Vlade je povećanje izvoza u bruto društvenom proizvodu, kao i ostvarenje priliva direktnih stranih investicija u iznosu od tri milijarde dolara godišnje. Vlasti u Srbiji ulažu napore za stvaranje što bolje poslovne klime, rekao je on i najavio usvajanje novih sistemskih zakona i otklanjanje administrativnih prepreka u cilju privlačenja stranih ulaganja. Predsednik Vlade je ukazao i na to da Srbija sprovodi i reformu pravne regulative u cilju ulaska u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) i izrazio nadu da će do toga doći do kraja 2008. godine.

Koštunica je najavio da se nastavlja i rad na širenju zajedničkog tržišta u regionu kroz pregovore o jedinstvenom sporazumu o slobodnoj trgovini i iskazao očekivanje da će taj sporazum početi da se primenjuje od 2007. godine.

 

 

Informativna služba DSS

 

Одговори путем е-поште