Kosovo i Metohija

SPR:KOSOVO-LENE-DRASSKOVICH

DRAŠKOVIĆ:REŠENOST SRBIJE DA NASTUPA KONSTRUKTIVNO

30.8.2006 15:27 BEOGRAD (Tanjug) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković naglasio je danas, u razgovoru sa izaslanikom EU za pregovore o Kosovu Štefanom Leneom, rešenost Srbije da u nastavku pregovora nastupa konstruktivno da bi se našlo kompromisno rešenje koje će zadovoljiti i srpsku i albansku stranu, u skladu sa Poveljom UN.

Drašković i Lene razmotrili su aktuelnu situaciju u Pokrajini, kao i uslove u kojima se odvija proces iznalaženja rešenja za njen budući status, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Posebno je bilo reči o ekonomskim prilikama i privatizaciji javnih i drustvenih preduzeća na Kosovu i Metohiji. Drašković se založio za striktno poštovanje svih zakona i propisa kojima se ovo pitanje reguliše u evropskoj praksi.


SPR:UN-AHTISARI-OPOZIV

PROCEDURA ZA OPOZIV PREGOVARAČA - JEDNOSTAVNA

30.8.2006 15:22 NJUJORK (Tanjug) - Procedura za eventualni opoziv Martija Ahtisarija kao glavnog pregovarača UN za Kosovo bila bi jednostavna, a odluku o tome donosi isključivo generalni sekretar UN, rečeno je Tanjugu u sedištu svetske organizacije u Njujorku.

Pregovarački tim Beograda još nije odlučio da li će tražiti opoziv specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za pregovore o Kosovu Martija Ahtisarija zbog njegove izjave da su ''Srbi krivi kao narod'', ali, kako je juče izjavio premijer Vojislav Koštunica, bilo bi brzopleto isključiti takvu mogućnost. Ukoliko bi takav zahtev bio upućen UN-u, o eventualnom opozivu specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN odlučio bi isključivo Kofi Anan, a procedura bi bila relativno jednostavna.


UPR:KOSMET-STATUS-SRBI

KOSOVSKI SRBI NE VERUJU U BRZO REŠENJE STATUSA KOSOVA

30.8.2006 15:19 KOSOVSKA MITROVICA (Tanjug) - Politički predstavnici kosovskih Srba odbacili su danas mogućnost ubrzavanja pregovaračkog procesa vezanog za status Kosova, navodeći da razgovori, koji od februara traju pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice, nisu doveli do vidljivog napretka.

Član srpskog pregovaračkog tima Goran Bogdanović ocenio je da je, s ozbirom na dosadašnji tok pregovora, teško reći da će status Kosova biti rešen tokom novembra ili decembra, jer ''kompromis između srpske i albanske strane nije na vidiku''.


UPR:KOSMET-NESTALI-GAGICH

GAGIĆ:SUDBINA NESTALIH JE U RUKAMA BIVŠIH KOMANDANATA OVK

30.8.2006 15:01 BEOGRAD (Tanjug) - Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Gvozden Gagić izjavio je danas da bez ozbiljnijeg pritiska na bivše komandante Oslobodličke Vojske Kosova (OVK) koji su uključeni u kosovske institucije, neće doći do napretka u rasvetljavanju sudbine nestalih lica u pokrajini.

''Problem je što UNMIK ima tolerantan odnos prema tim ljudima koji, pored toga što ne odgovaraju za vlastite zločine, ne daju odgovor ni na problem nestalih'', izjavio je Gagić na konferenciji za novinare, održanoj povodom 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih.


UPR:SKUPSSTINA-KOSOVO-STRANKE

JEDINSTVENI STAVOVI OJAČAĆE MEĐUNARODNU POZICIJU SRBIJE

30.8.2006 14:44 BEOGRAD (Tanjug) - Jedinstveni stavovi poslanika Skupštine Srbije, na sednici posvećoj pregovorima o budućem statusu Kosova i Metohije, ojačaće poziciju Srbije i u delu međunarodne zajednice čija tumačenja su o tom pitanju suprotna međunarodnom pravnom poretku, ocenili su danas, u izjavama Tanjugu, predstavnici parlamentarnih stranaka.

Zamenik šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Dušan Proroković izjavio je da jedinstven stav i saglasnost sa državnim pregovarčkim timom u vezi s pregovorima o budućem stusu Kosova i Metohije može samo da nam koristi.


UPR:KOSOVO-TIM-POSETA

DELEGACIJA EKONOMSKOG TIMA SUTRA U POSETI KOSOVU

30.8.2006 14:25 BEOGRAD (Tanjug) - Delegacija Ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju i jug Srbije, predvođena šefom tog tima Nenadom Popovićem, boraviće od sutra u dvodnevnoj poseti južnoj srpskoj pokrajini.

U saopštenju informativne službe tog tima navedeno je da će predstavnici Ekonomskog tima posetiti Kosovsko-pomoravski, Prizrenski, Kosovski i Kosovsko-mitrovački okrug, gde će razgovarati sa vlasnicima porodičnih manufaktura i malih preduzeća, sa ciljem sagledavanja ekonomske situacije i iznalaženja modaliteta privrednog razvoja srpskih zajednica.


UPR:SRBIJA-UNOSEK-LENE

POPOVIĆ: TRAŽIMO RAZGOVOR O SVIM EKONOMSKIM PITANJIMA

30.8.2006 14:03 BEOGRAD (Tanjug) - Članovi delegacije za ekonomiju beogradskog pregovaračkog tima za status Kosova zauzeli su se danas na sastanku sa ekspertima Kancelarije izaslanika UN (UNOSEK) da se sa Prištinom otvore pitanja iz svih aspekata ekonomije u pokrajini, izjavio je Tanjugu šef Ekonomskog tima za Kosovo Nenad Popović.

On i koordinatori pregovaračkog tima Srbije, Slobodan Samardžić i Leon Kojen, sastali su se danas u Beogradu sa ekspertima za ekonomiju UNOSEK-a, koje predvodi izaslanik EU za pregovore o statusu Kosova Štefan Lene.


UPR:KOSOVO-AHTISARI-SANU

SANU ZABRINUTA ZBOG AHTISARIJEVE IZJAVE

30.8.2006 13:56 BEOGRAD (Tanjug) - Srpska akademija nauka i umetnosti saopštila je danas da je sa krajnjom zabrinutošću i ogorčenjem primila izjavu specijalnog izaslanika UN za pregovore o statusu Kosova i Metohije Martija Ahtisarija o kolektivnoj krivici srpskog naroda za zločine počinjene na Kosmetu.

Ceo narod, bez obzira o kom je narodu reč, ne može se optužiti za nedela koja su počinili pojedini pripadnici tog naroda. Svako je lično odgovoran za ono što je uradio i shodno tome snosi posledice koje iz toga proizilaze, navedeno je u saopštenju.


SPR:KOSOVO-NESTALI-SSUK

SSUK: REŠAVANJE SUDBINE NESTALIH PRIORITET UNMIK-A

30.8.2006 13:45 PRIŠTINA (Tanjug) - Vršilac dužnosti šefa UNMIK-a Stiven Ssuk pozvao je danas sve zainteresovane strane da učine zajednički napor da bi se utvrdila sudbina nestalih u sukobima na Kosovu.

''Rešavanje sudbine nestalih ostaje naš prioritet'', saopštio je Ssuk, povodom Međunarodnog dana nestalh i dodao da UNMIK ima moralnu obavezu da učini sve što je u njegovoj moći da u saradnji sa vladom Kosova obezbedi da pravo porodica ''da znaju'' bude poštovano i ostvareno.


SPR:SAD-KOSOVO-ANALITICCAR

STIRAP: VREME NE IDE U PRILOG NEZAVISNOSTI KOSOVA

30.8.2006 13:13 VAŠINGTON (Tanjug) - Bivši savetnik lidera većine u Predstavničkom domu američkog Kongresa Hajdi Stirap ocenila je da vreme ne ide u prilog onima koji se zalažu za nezavisnost Kosova, što je ujedno i razlog za insistiranje nekih krugova da se pitanje statusa reši što pre.

''Ukoliko odluka o nezavisnosti ne bude doneta do kraja ove godine, postoji mogućnost da se odloži do daljneg ili da uopšte ne bude doneta'', dodala je ona u izjavi ''Glasu Amerike''. Stirap, koja je i ekspert za zakonodavna pitanja, lično ne veruje da će konačni status Kosova biti rešen do kraja ove godine, osim ako bude nametnut, a međunarodna zajednica bi, prema njenim rečima, ''vrlo nerado prišla složenom i neizvesnom procesu nametanja rešenja''.


UPR:KOSOVO-AHTISARI-PRINC

PRINC ALEKSANDAR RAZOČARAN IZJAVOM AHTISARIJA

30.8.2006 12:59 BEOGRAD (Tanjug) - Princ Aleksandar Karađorđević izrazio je danas duboko zaljenje i razočaranje izjavom specijalnog izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za pregovore o Kosovu Martija Ahtisarija o navodnoj kolektivnoj krivici srpskog naroda.

''Ovakva izjava ne doprinosi pravednom ishodu pregovora o budućnosti južne srpske pokrajine i stvara opravdanu sumnju u nepristrasnost i dobre namere međunarodnog posrednika'', ocenio je Karađorđević u pisanoj izjavi.


SPR:UNOSEK-HUA-ODGOVOR

HUA: AHTISARIJEVA IZJAVA IZVUČENA IZ KONTEKSTA

30.8.2006 12:49 BEČ (Tanjug) - Portparol izaslanika UN za Kosovo i Metohiju Hua Djang istakla je danas, u saopštenju povodom pisanja medija o navodnoj izjavi Martija Ahtisarija o kolektivnoj krivici srpskog naroda, da je ta izjava izvučena iz konteksta i loše predstavljena.

''Pomenuta izjava je loše predstavljena i izvučena iz konteksta. Specijalni izaslanik nikada nije govorio o kolektivnoj krivici srpskog naroda. On je 8. avgusta rekao, u odgovoru na opasku člana srpske delegacije, da svaka nacija ima svoje breme sa kojim mora da živi i da mora da se suoči sa svojom prošlošću'', naglasila je Hua u saopštenju izdatom u Beču.


SPR:AUSTRIJA-KOSMET-EKSPERTI

DVE EKSPERTSKE EKIPE UNOSEK-A DANAS U BEOGRADU

30.8.2006 12:32 BEČ (Tanjug) - U Beograd danas posle podne stižu ekspertski timovi bečke Kancelarije izaslanika UN za status Kosova (UNOSEK) - za decentralizaciju i zaštitu crkvenog i verskog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Ssef informativne službe UNOSEK-a Remi Durlo izjavio je Tanjugu da ekspertski tim za decentralizaciju predvodi Bernhard Šlagek, a tim o zaštiti crkvenog i verskog nasleđa Pjotr Ivancov. Oba tima razgovaraće danas i sutra pre podne sa članovima pregovaračkog tima Beograda.


SPR:AUSTRIJA-KOSMET-KGRUPA

U NAREDNA DVA DANA U BEČU ZASEDA KONTAKT GRUPA

30.8.2006 12:31 BEČ (Tanjug) - U naredna dva dana u Beču će zasedati šefovi odseka za Balkan u ministarstvima inostranih poslova zemalja članica Kontakt grupe, najavio je danas šef Informativne službe bečke Kancelarije izaslanika UN za Kosovo (UNOSEK) Remi Durlo.

Sastanak, kome će prisustvovati i Marti Ahtisari, organizuje Nemačka, i poslužiće, kako je Durlo kazao, za pripremu skupa Kontakt grupe na višem nivou, planiranog u vreme kada će Ahtisari boraviti u sedištu UN u Njujorku.


SPR:UNOSEK-KOSMET-PREGOVORI

UNOSEK UPUTIO POZIVNICE ZA NASTAVAK PREGOVORA

30.8.2006 12:06 BEČ (Tanjug) - Bečka kancelarija izaslanika Ujedinjenih nacija za Kosovo i Metohiju (UNOSEK) uputila je danas zvanične pozivnice Beogradu i Prištini za nastavak tehničkih pregovora 7. i 8.septembra u Beču.

Šef informativne službe UNOSEK-a Remi Durlo potvrdio je Tanjugu da su pozivnice za sledeću rundu pregovora upućene pregovaračkim timovima Beograda i Prištine, te da se sada očekuje njihov odgovor.


UPR:KOSOVO-USAID-REKONSTRUKCIJA

POMOĆ OPŠTINAMA NA SEVERU KOSOVA OD MILION DOLARA

30.8.2006 12:02 PRIŠTINA (Tanjug) - Predsednici tri skupštine opština na severu Kosova potpisaće sutra sa predstavnicima Američke organizacije za međunarodni razvoj (USAID) u pokrajini memorandum za sprovođenje infrastrukturnih projekata u vrednosti od oko milion dolara.

Radi se o projektima asfaltiranja i popravke na putevima, renoviranja školskih zgrada i biblioteka na teritoriji opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.


SPR:KOSOVO-TRGOVINA-DECA

UNICEF: PORAST TRGOVINE DECOM NA KOSOVU

30.8.2006 11:54 LONDON (Tanjug) - Regionalni direktor Unicefa za jugoistočnu Evropu Marija Kalavis upozorila je na porast trgovine decom u regionu, posebno na Kosovu i Metohiji.

''Znamo da sada u granicama Kosova dolazi do porasta trgovine decom. Reč je o regrutovanju dece za određene poslove i oblike eksploatacije, da bi deca zatim bila prebačena iz seoskih u gradske sredine'', izjavila je Klavis britanskom radiju Bi-bi-siju (BBC).


SPR:BEOGRAD-KOSOVO-PITERSON

PODELA KOSOVA NAJBOLJE REŠENJE, USLOVNA NEZAVISNOST IZVESNA

30.8.2006 11:12 BEOGRAD (Tanjug) - Američki profesor političkih nauka Rodžer Piterson izjavio je u Beogradu da rešenje za Kosovo treba tražiti u podeli južne srpske pokrajine na reci Ibar, ocenivši da bi cenu podele ''platili'' Srbi u ''osetljivim mestima'' u pokrajini.

''Podela Kosova na reci Ibar bi bilo najbolje rešenje, ali cenu toga platili bi Srbi u Gračanici i drugim osetljivim mestima'', ocenio je Piterson na sinoćnjem predavanju ''Strateško korišćenje emocija u sukobu na Kosovu'' na Filološkom fakultetu u Beogradu.


SPR:CCEKU-KOSMET-PREGOVORI

ČEKU:U SEPTEMBRU UBRZANJE PROCESA

30.8.2006 8:35 BEČ (Tanjug) - Kosovski premijer Agim Cceku očekuje ubrzanje procesa rešavanja statusa pokrajine u septembru, a do kraja novembra i defintivno rešenje tog pitanja.

On je u intervjuu bečkom dnevniku ''Standard'' kazao da će izaslanik UN Marti Ahtisari narednih nedelja pokušati ''prvim nacrtom dogovora'' da podstakne zastale pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije.


UPR:NOVOSTI-DRASSKOVICH-KOSOVO

DRAŠKOVIĆ: SRBIJA TREBA DA TRAŽI EKSPERTIZU ODGOVORNOSTI

30.8.2006 8:33 BEOGRAD (Tanjug) - Ministar inostranih poslova Vuk Drašković izjavio je da Srbija treba da zatraži od međunarodne zajednice ekspertizu o istorijskoj odgovornosti na Kosovu i Metohiji od početka srpsko-albanskih odnosa, istakavši da bismo, u tom slučaju, ''mi izašli kao pobednici''.

U intervjuu ''Novostima'', Drašković je podsetio da je izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari, ''u jednom neformalnom razgovoru'' prvo rekao da su ''Srbi krivi kao narod'', a zatim spomenuo pitanje istorijskog nasleđa i istorijske odgovornosti za ono što se događalo na Kosovu, podvukavši da se o tome mora voditi računa.


UPR

LENE DANAS SA POPOVIĆEM I DRAŠKOVIĆEM

30.8.2006 8:15 BEOGRAD (Tanjug) - Izaslanik Evropske unije za pregovore o Kosovu Štefan Lene razgovaraće danas u Beogradu sa šefom ekonomskog tima za Kosovo i jug Srbije Nenadom Popovićem, kao i sa ministrom inostranih poslova Srbije Vukom Draškovićem.

Lene koji predvodi ekspertsku delegaciju kancelarije izaslanika UN Martija Ahtisarija (UNOSEK), doputovao je juče u Beograd, a prethodno je boravio u Prištini, radi pripreme naredne runde pregovora o ekonomiji.

Одговори путем е-поште