beleška


Poslednji popis

Statistika iz 1991. kaže da je na Kosmetu živelo pola miliona nealbanaca


Ma koliko neko umanjivao broj nealbanskog stanovništva na Kosmetu, činjenica je ipak da je u ovom delu Jugoslavije živelo više od pola miliona nealbanaca. Poslednji popis, od pre deset godina, pokazao je da na Kosmetu živi blizu 250 hiljada Srba, 23 hiljade Crnogoraca, oko 80 hiljada muslimana, 26 hiljada Goranaca, blizu 100 hiljada Roma i oko 50 hiljada Turaka, nešto više od tri hiljade Jugoslovena, zatim Hrvata i drugih nacionalnih manjina.

Umanjujući brojke nealbanskog stanovništva, a uvećavajući broj Albanaca, albanski ekstremisti su jasno stavljali do znanja da su oni ti koji imaju tapiju na zemlju koja vekovima pripada Srbiji i Jugoslaviji. Decenijsko iseljavanje pod pritiskom albanskih nacionallista i ekstremista, nuđenje ogromnih suma maraka za imanja, kuće i stanove, čija cena nije bila realna, doprinelo je da se stalno smanjuje broj nealbanaca. Istovremeno, stalnim naseljavanjem Albanaca iz Albanije i Makedonije, te iz Preševa, Medveđe i Bujanovca, povećavao se broj Albanaca, koji pre toga nikada nisu živeli na Kosovu i Metohiji.

Kada su 1999. godine krenule sa Kosmeta nepregledne kolone prognanih, albanski teroristi su uz pomoć Kfora izvršili najveće etničko čišćenje u istoriji. U ovom trenutku na Kosmetu je naseljeno blizu 200 hiljada Albanaca iz susedne Albanije, kojima administracija UNMIK-a, pod izgovorom da su im uništavana dokumenta, daje dokumenta, kao da su rođeni na Kosmetu. Imajući u vidu da na Kosmetu živi i blizu 300 hiljada emigranata iz Albanije jasno je da na Kosmetu živi trenutno nešto više od 900 hiljada Albanaca.

Z. Z.

Back

NSP Lista isprobava demokratiju u praksi
==^================================================================
EASY UNSUBSCRIBE click here: http://topica.com/u/?bUrBE8.bVKZIq
Or send an email To: [EMAIL PROTECTED]
This email was sent to: archive@jab.org

T O P I C A -- Register now to manage your mail!
http://www.topica.com/partner/tag02/register
==^================================================================

Одговори путем е-поште