Azt mondja a switch logja hogy hurok alakult ki a 3-as és a 24-es port között, pedig nem tortént semmi változtatás. -3-as portra egy dual WAN -os draytek router LAN portja kapcsolódik (WAN1-UPC modem, WAN2 Sulinet router privát szegmense) -24-es port trönk portnak van konfigurálva (VLAN 10,11,12), és a sulinet router trönk portjához kapcsolódik. -A sulinet publikus szegmense, és a LAN (VLAN1) között vannak különböző átjárók (mikrotik, ubuntu, zeroshell)

Ha a draytek router WAN2 portjából kihúzom a sulinet publikus szegmensét akkor megszűnik a hurok.

De ezt magyarázza meg nekem valaki, hogy alakulhat ki a hurok, mikor 2 router is van 2 switchport között. LAN(switch 3-as port).... draytek router LAN, draytek WAN2...Sulinet privát szegmens....Sulinet trönkport...switch(24trönkport) hurokban?
Valami multicast csomag, ami cirkulál a hálózatban ??
És hogy lehet megakadályozni egy TP-Link switchnél egy ilyen eset lebénítsa az egész hálózatot?

2018.02.14. 10:26 keltezéssel, Juhász János írta:
Szia!

Mit jelent az hogy elérhetetlen a net, IP van ?

Bizonyos hosztok vagy az egész vlan nem megy?

Megnézném wiresharkkal mi történik..

Ha újraindítás megoldja akkor az besokall valamitől így elsőre.

Juhász János


2018. 02. 14. 8:30 keltezéssel, Horváth Péter írta:
Sziasztok!

Van a hálózatunkban 2 db T2600G-28TS switch optikai kábellel összekötve.
Az egyik a központi switch, amibe több VLAN is van konfigurálva, pl a sulinet router trönk portján levő VLAN -ok. Erre switchre csatlakoznak a szerverek, az internet kapcsolatok, és az alacsonyabban elhelyezkedő smart, és közönséges switchek. A switchen semmit nem konfiguráltam a VLAN beállításokon, és a port sebességeken kívül, minden más alapértelmezett beállítás. A 3 betűs funkciók beállításhoz nem nyúltam, és nem is nagyon értek hozzá.

Néha csinál olyat hogy 1 vagy több kliens számra elérhetetlenné teszi a hálózatot, miközben a többi működik. Ilyenkor belépve a web-es felületen nem látszik semmi ami a jelenségre utalna.

Sajnos a hibát csak az újraindítás (táp elvétel) oldja meg, de kb 2. perc amíg bebootol. A log ot áramtalanítás után elfelejti, de ha az igazgatóságon megy el a net akkor nem nagyon vacakolok a loggal.

Szerintetek mi okozhatja a jelenséget? Lehet hogy hurkot, vagy más anomáliát érzékel? Van valami Ötlet? vagy sima kiakadás?

Korábban az (optikai kábel előtt) egy 100mbps-es HP switch volt ugyanezekkel a VLAN beállításokkal, annál soha nem jelentkezett a probléma.

Kösz,
Péter
_______________________________________________
Techinfo mailing list
Techinfo@lista.sulinet.hu
Fel- és leiratkozás: http://lista.sulinet.hu/mailman/listinfo/techinfo
Illemtan: http://www.szag.hu/illemtan.html
Ügyfélszolgálat FAQ: http://sulinet.niif.hu/

---
Ezt az e-mailt az Avast víruskereső szoftver átvizsgálta.
https://www.avast.com/antivirus



_______________________________________________
Techinfo mailing list
Techinfo@lista.sulinet.hu
Fel- és leiratkozás: http://lista.sulinet.hu/mailman/listinfo/techinfo
Illemtan: http://www.szag.hu/illemtan.html
Ügyfélszolgálat FAQ: http://sulinet.niif.hu/


_______________________________________________
Techinfo mailing list
Techinfo@lista.sulinet.hu
Fel- és leiratkozás: http://lista.sulinet.hu/mailman/listinfo/techinfo
Illemtan: http://www.szag.hu/illemtan.html
Ügyfélszolgálat FAQ: http://sulinet.niif.hu/

válasz