Mircea Sarbu wrote:
Problema nu-i cu interoperabilitatea (orice format în plus pe care un
program îl învaţă reprezintă - în viziune mea - un spor de
interoperabilitate).

Mă întreb însă dacă plugin-ul în cauză (pentru că nu poate fi un fork)
va fi sau nu open source... Dacă nu va fi, atunci avem o problemă,
pentru că se poate deduce că în joc sunt puse nişte patente MS iar
utilizatorii de Novell Linux beneficiază de imunitate în această
privinţă (e tocmai pactul de care amintea Răzvan). Nu văd ce motive ar
avea Novell să folosească patente MS într-un astfel de plugin... Poate
doar dacă patentele ţin chiar de formatele OOXML. Asta chiar ar fi
nasol.

Mircea

Bună ziua,

Mircea, era o glumă... ;-)

Dacă specificaţia formatului nu este 100% liberă (publică, standardizată de un organism independent, neafectată de patente, eventual disponibilă gratuit, etc.) şi dacă nu este inclus *suport nativ* în *versiunea de bază, cea free*, a OpenOffice.org, atunci toată povestea e o tiribombă de marketing a la Microsoft...

Altfel spus, a deschide/salva un fişier OOXML ar trebui să fie o treabă simplă, directă (la fel cum deschizi acum fişiere .doc în OpenOffice.org), fără nici un cost suplimentar sau vreo problemă legală.

*Orice* producător de programe de birou, mare sau mic, dacă doreşte, ar trebui să poată downloada specificaţia de pe site-ul ISO şi să o poată implementa uşor în programele proprii, fără costuri/eforturi uriaşe şi NDA-uri.

Dacă lucrurile ar sta aşa, ce s-ar întâmpla atunci ?

Un fişier X, salvat în formatul acesta universal Y, pe care *toate* aplicaţiile concurente l-ar putea deschide, ar fi accesibil oricui, oriunde, indiferent de programul folosit. Iar utilizatorii şi-ar alege programul de birou (şi, prin generalizare, şi sistemul de operare) *doar* pe baza calităţii intrinseci, fără alte îngrădiri (tehnice, legale sau de cost).

Adică *exact* ce nu vrea Microsoft să se întâmple: să omoare găina cu ouă de aur inventată în 1984, când lângă fiecare IBM-PC vândut (milioane de bucăţi!!) se adăuga automat şi o licenţă de MS-DOS/Windows şi una de Office. Nu aveai alternativă, nici nu te gândeai la concurenţă, fiindcă nu exista aşa ceva. Implicit, nu puteai „comenta” nici preţul... Ahhhh, ce vremuri minunate ! Când mai „pupă” Microsoft aşa ceva, asemenea monopol comercial de vis ?

Numai că, acum ceva ani, Microsoft a făcut o greşeală tactică: nu poţi rupe „parteneriatul cu tac-tu”, cu IBM. Oricât de mari ar fi ei, pe lângă imperiul politic care se cheamă IBM sunt un butic, o dugheană - şi o ştiu prea bine... Cine s-a mai ocupat de IT pe-aici, pe planeta asta, în ultimul secol şi ceva, ştie că pe Big Blue e mai înţelept să nu-l contrazici. Ghinion !



Numai bine,
Răzvan

===========================================================
Pentru a renunta la abonament trimiteti un mail catre [EMAIL PROTECTED]
incluzind in corpul mesajului: "unsubscribe tic-lobby <adresa_email>".
Pagina web a listei se afla la http://beta.agora.ro/agora-bin/lwgate/TIC-LOBBY/
Arhiva se afla la http://beta.agora.ro/agora-bin/lwgate/tic-lobby/archives/

Raspunde prin e-mail lui