Cand consider ca stiinta se bazeaza pe "date ale experientei", ma refer la faptul ca atunci cand doi savanti discuta in contradictoriu, singura sansa de a demonstra o parere este de a aduce argumente din mai multe categorii, spre exemplu rationale (de logica), obiecte palpabile (sa zicem fosile), vizibile sau masurabile in ceva modalitate, reproductibile in mod experimental, iar cand se emite o teorie, aceasta trebuie sa includa atat datele existente cat si sa fie capabila de a creste capacitatea omului "de a produce informatii despre viitor", adica de a prezice cum anume se va comporta un anume sistem, informatie care rezulta din ideea ca daca cunoastem trenduri, putem prezice (cu un anumit grad) ceea ce se va intampla.
 
Atunci cand discuta un buddhist cu un musulman, sau un ortodox cu un greco-catolic, sau un reformat cu un hindus, asemenea argumente "tari" (de genul celor mentionate mai inainte), nu au cum sa existe. Aceasta imposibilitate de a ajunge la o concluzie, in cadrul unor dezbateri religioase, se datoreaza faptului ca aceste "gandiri religioase", desi candva unite sau influentandu-se reciproc, sunt totusi sisteme inchise in sine, care se bazeaza pe dogme, pe anumite texte, unde nu exista posibilitatea de a compara sistemele si a deosebi diferente de calitate, "grad de adevar".
 
Religia, la fel ca si stiinta, pot sa fie folosite 1. atat pentru a ajuta la conturarea unei societati umane mai bune, mai integrate in interior si in exterior (in mediul natural), cat si la 2. crearea si intretinerea de conflicte religioase, tensiuni, razboaie, sau in cazul "stiintei implementate", a tehnicii, spre exemplu la crearea armelor de distrugere in masa.
 
Asta nu exclude posibilitatea ca persoane foarte religioase sau totalmente nereligioase, sa (nu) poata fi foarte pozitive pentru societate. Desigur, Maica Tereza, sau Mahatma Gandhi ori Dalai Lama sunt in general recunoscute ca persoane care au avut mari efecte pozitive asupra societatii umane in care au existat (sau exista si acum). La fel cum Charles Darwin a pus bazele gandirii care a dus la o intelegere mult mai profunda a realitatii biologice inclusiv a omului, fata de nivelul pre-darwinian, ori Giordano Bruno, desi combatut de biserica, a adus o imagine mai realista decat cea raspandita in societatea "de inainte de el", ori Einstein a adus un urias up-grade la gandirea fizicii. A cunoaste mediul nostru mai restrans sau mai larg, a intelege provenienta noastra si directiile posibile in care societatea umana se poate indrepta, personal mi se pare important pentru o fiinta care se autonumeste ganditoare, rationala.
 
Nu doresc sa intru in polemici privind subiecte unde argumentele maximale sunt de genul "pentru ca Eu asa cred". Cand scriu despre subiectul provenientei noastre din lumea vie, mai exact din grupul maimutelor antropoide, consider ca avem toate argumentele stiintifice pentru a nu pune la indoiala aceasta provenienta.
 
In ceea ce priveste abordarile filosofice despre motivul Big-Bang-ului, avem posibilitatea sa ne intrebam, oare ele apartin mai mult de religiozitate sau mai mult de stiinta. Sau, la fel, de amandoua?
 
Peter Lengyel     
 


Arhitectura <[EMAIL PROTECTED]> wrote:
 
----- Original Message -----
:)))
Deci in materie de religie nu avem "date ale experientei", dovezi, date concrete, etc., referitoare la faptul ca intelegerea principiilor religiei respective si aplicarea lor in viata de zi cu zi face toate lucrurile mai bune !
Daca asta este situatia, persoane ca Maica Tereza (ca sa nu mai fiu acuzat de fundamentalism ortodox) ce sunt ?
 
Domnule Lengyel, ca sa nu intram in amanute, Biblia spune ca si "gorila" a fost facuta tot de Dumnezeu. :)
Daca noi am descoperit doar de curand paternele, proiectarea standardizata, etc, de ce nu ii dati voie "Arhitectului" Initial sa fi folosit aceleasi metode in Creatie ?
Si mai in gluma, mai in serios, vin si va intreb : de ce credeti ca Dumnezeu nu stia ce este sinergia ?
La ce bun sa proiectez milioane de tipuri de vietuitore, de solide, lighide si gaze cand pot proiecta particula care a declansat Big-Bangul si a generat tot ce am ajuns noi sa cunoastem ? :)
 
Cu stima,
Dicu-Sava Cristian


Want to be your own boss? Learn how on Yahoo! Small Business. __._,_.___

*** sustineti [romania_eu_list] prin 2% din impozitul pe 2005 - detalii la http://www.doilasuta.ro ***










SPONSORED LINKS
Nh lake region real estate New hampshire lake region real estate

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___

Raspunde prin e-mail lui