On 20/09/2016, at 8:00 AM, Edgar Pettijohn wrote:

> On 16-09-19 19:56:31, Kapfhammer, Stefan wrote:
>> Hello Edgar,
>>
>> I have no Soekris, but Apu2 is also connected
>> with a serial cable.
>>
>> When cable is plugged in the controlling pc
>> before booting, it is to be found as /dev/cuaU???0.
>>
>> When I plug it in after the boot completed, it is to be
>> found as /dev/cuaU3. (0/1/2 is normally int. 3G modem)
>>
>> Hope this helps debugging. Feedback would be fine.
>
> Thanks for the reply. It has always worked with:
>
> # cu -l cuaU0
>
> when it stopped working I tried cuaU{1,2} with same result.

Although my MacBook works at

OpenBSD 6.0-current (GENERIC.MP) #2466: Sat Sep 17 23:07:05 MDT 2016
    dera...@amd64.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP

(dmesg attached)

, it breaks at

OpenBSD 6.0-current (GENERIC.MP) #2473: Sun Sep 18 23:24:19 MDT 2016
    dera...@amd64.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP

I see some disabled USB ports and my keyboard is apparently attached to one
of them because I cannot log in via console.

sys/dev/usb/usb_subr.c revision 1.129 lies between these dates. Reverting
this to revision 1.128 restores my keyboard, etc.

best,
Richard.

[known good - and working FDTI USB->serial attached at end]

OpenBSD 6.0-current (GENERIC.MP) #2466: Sat Sep 17 23:07:05 MDT 2016
    dera...@amd64.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
RTC BIOS diagnostic error
ff<clock_battery,ROM_cksum,config_unit,memory_size,fixed_disk,invalid_time>
real mem = 4005785600 (3820MB)
avail mem = 3879882752 (3700MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.4 @ 0xbf719000 (44 entries)
bios0: vendor Apple Inc. version "MBP71.88Z.0039.B05.1003251322" date
03/25/10
bios0: Apple Inc. MacBookPro7,1
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP HPET APIC APIC ASF! SBST ECDT SSDT SSDT SSDT MCFG
acpi0: wakeup devices ADP1(S3) LID0(S3) EC__(S3) OHC1(S3) EHC1(S3) OHC2(S3)
EHC2(S3) ARPT(S5) GIGE(S5)
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpihpet0 at acpi0: 25000000 Hz
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8600 @ 2.40GHz, 2389.57 MHz
cpu0:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUS
H,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,ES
T,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,SSE4.1,XSAVE,NXE,LONG,LAHF,PERF,SENSOR
cpu0: 3MB 64b/line 8-way L2 cache
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 8 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 265MHz
cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.2.2.2.1.3, IBE
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8600 @ 2.40GHz, 2389.25 MHz
cpu1:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUS
H,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,SMX,ES
T,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,SSE4.1,XSAVE,NXE,LONG,LAHF,PERF,SENSOR
cpu1: 3MB 64b/line 8-way L2 cache
cpu1: smt 0, core 1, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 1 pa 0xfec00000, version 11, 24 pins
acpiec0 at acpi0
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xf0000000, bus 0-4
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus 4 (IXVE)
acpicpu0 at acpi0: !C3(100@57 mwait.3@0x31), !C2(500@1 mwait@0x10), C1(1000@1
mwait), PSS
acpicpu1 at acpi0: !C3(100@57 mwait.3@0x31), !C2(500@1 mwait@0x10), C1(1000@1
mwait), PSS
acpiac0 at acpi0: AC unit offline
acpibtn0 at acpi0: LID0
"APP0002" at acpi0 not configured
acpibtn1 at acpi0: PWRB
acpibtn2 at acpi0: SLPB
"APP0001" at acpi0 not configured
"APP0003" at acpi0 not configured
acpials0 at acpi0: ALS0
"ACPI0002" at acpi0 not configured
acpibat0 at acpi0: BAT0 model "3545797981023400290" type 3545797981528607052
oem "3545797981528673619"
cpu0: Enhanced SpeedStep 2389 MHz: speeds: 2394, 2128, 1862, 1596, 798 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0
0:3:4: mem address conflict 0xd3400000/0x80000
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "NVIDIA MCP89 Host" rev 0xa1
"NVIDIA MCP89 Memory" rev 0xa1 at pci0 dev 0 function 1 not configured
vendor "NVIDIA", unknown product 0x0d6d (class memory subclass RAM, rev 0xa1)
at pci0 dev 1 function 0 not configured
vendor "NVIDIA", unknown product 0x0d6e (class memory subclass RAM, rev 0xa1)
at pci0 dev 1 function 1 not configured
vendor "NVIDIA", unknown product 0x0d6f (class memory subclass RAM, rev 0xa1)
at pci0 dev 1 function 2 not configured
vendor "NVIDIA", unknown product 0x0d70 (class memory subclass RAM, rev 0xa1)
at pci0 dev 1 function 3 not configured
vendor "NVIDIA", unknown product 0x0d71 (class memory subclass RAM, rev 0xa1)
at pci0 dev 2 function 0 not configured
vendor "NVIDIA", unknown product 0x0d72 (class memory subclass RAM, rev 0xa1)
at pci0 dev 2 function 1 not configured
pcib0 at pci0 dev 3 function 0 "NVIDIA MCP89 LPC" rev 0xa2
"NVIDIA MCP89 Memory" rev 0xa1 at pci0 dev 3 function 1 not configured
nviic0 at pci0 dev 3 function 2 "NVIDIA MCP89 SMBus" rev 0xa1
iic0 at nviic0
iic1 at nviic0
"NVIDIA MCP89 Memory" rev 0xa1 at pci0 dev 3 function 3 not configured
"NVIDIA MCP89 Co-processor" rev 0xa1 at pci0 dev 3 function 4 not configured
ohci0 at pci0 dev 4 function 0 "NVIDIA MCP89 USB" rev 0xa1: apic 1 int 17,
version 1.0, legacy support
ehci0 at pci0 dev 4 function 1 "NVIDIA MCP89 USB" rev 0xa2: apic 1 int 17
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "NVIDIA EHCI root hub" rev 2.00/1.00
addr 1
ohci1 at pci0 dev 6 function 0 "NVIDIA MCP89 USB" rev 0xa1: apic 1 int 18,
version 1.0, legacy support
ehci1 at pci0 dev 6 function 1 "NVIDIA MCP89 USB" rev 0xa2: apic 1 int 22
usb1 at ehci1: USB revision 2.0
uhub1 at usb1 configuration 1 interface 0 "NVIDIA EHCI root hub" rev 2.00/1.00
addr 1
azalia0 at pci0 dev 8 function 0 "NVIDIA MCP89 HD Audio" rev 0xa2: msi
azalia0: codecs: Cirrus Logic CS4206, NVIDIA/0x000c, NVIDIA/0x000c,
NVIDIA/0x000c, using Cirrus Logic CS4206
audio0 at azalia0
ahci0 at pci0 dev 10 function 0 "NVIDIA MCP89 AHCI" rev 0xa2: msi, AHCI 1.3
ahci0: port 0: 1.5Gb/s
ahci0: port 1: 1.5Gb/s
scsibus1 at ahci0: 32 targets
sd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <ATA, Hitachi HTS54502, PB2A> SCSI3 0/direct
fixed naa.5000cca62ade4664
sd0: 238475MB, 512 bytes/sector, 488397168 sectors
cd0 at scsibus1 targ 1 lun 0: <MATSHITA, DVD-R UJ-898, HC10> ATAPI 5/cdrom
removable
vendor "NVIDIA", unknown product 0x0d75 (class memory subclass RAM, rev 0xa1)
at pci0 dev 11 function 0 not configured
ppb0 at pci0 dev 14 function 0 "NVIDIA MCP89 PCIE" rev 0xa1: msi
pci1 at ppb0 bus 1
"AT&T/Lucent FW643 1394" rev 0x08 at pci1 dev 0 function 0 not configured
ppb1 at pci0 dev 21 function 0 "NVIDIA MCP89 PCIE" rev 0xa1: msi
pci2 at ppb1 bus 2
"Broadcom BCM4322" rev 0x01 at pci2 dev 0 function 0 not configured
ppb2 at pci0 dev 22 function 0 "NVIDIA MCP89 PCIE" rev 0xa1: msi
pci3 at ppb2 bus 3
bge0 at pci3 dev 0 function 0 "Broadcom BCM5764" rev 0x10, BCM5784 A1
(0x5784100): msi, address xx:xx:xx:xx:xx:xx
brgphy0 at bge0 phy 1: BCM5784 10/100/1000baseT PHY, rev. 4
ppb3 at pci0 dev 23 function 0 "NVIDIA MCP89 PCIE" rev 0xa1
pci4 at ppb3 bus 4
"NVIDIA GeForce 320M" rev 0xa2 at pci4 dev 0 function 0 not configured
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
asmc0 at isa0 port 0x300/32: rev 1.62f562, 323 keys
usb2 at ohci0: USB revision 1.0
uhub2 at usb2 configuration 1 interface 0 "NVIDIA OHCI root hub" rev 1.00/1.00
addr 1
usb3 at ohci1: USB revision 1.0
uhub3 at usb3 configuration 1 interface 0 "NVIDIA OHCI root hub" rev 1.00/1.00
addr 1
efifb0 at mainbus0: 1280x800, 32bpp
wsdisplay0 at efifb0 mux 1: console (std, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
uvideo0 at uhub0 port 6 configuration 1 interface 0 "Apple Inc. Built-in
iSight" rev 2.00/4.35 addr 2
video0 at uvideo0
ugen0 at uhub0 port 6 configuration 1 "Apple Inc. Built-in iSight" rev
2.00/4.35 addr 2
umass0 at uhub1 port 1 configuration 1 interface 0 "Apple Card Reader" rev
2.00/98.33 addr 2
umass0: using SCSI over Bulk-Only
scsibus2 at umass0: 2 targets, initiator 0
sd1 at scsibus2 targ 1 lun 0: <APPLE, SD Card Reader, 1.00> SCSI0 0/direct
removable serial.05ac8403000000009833
umass1 at uhub1 port 4 configuration 1 interface 0 "SanDisk Cruzer Switch" rev
2.00/1.27 addr 3
umass1: using SCSI over Bulk-Only
scsibus3 at umass1: 2 targets, initiator 0
sd2 at scsibus3 targ 1 lun 0: <SanDisk, Cruzer Switch, 1.27> SCSI4 0/direct
removable serial.07815572641118117235
sd2: 7633MB, 512 bytes/sector, 15633408 sectors
uhidev0 at uhub3 port 3 configuration 1 interface 0 "Apple Inc. Apple Internal
Keyboard / Trackpad" rev 2.00/0.90 addr 2
uhidev0: iclass 3/1, 9 report ids
ukbd0 at uhidev0 reportid 1: 8 variable keys, 6 key codes, country code 33
wskbd0 at ukbd0: console keyboard, using wsdisplay0
uhid0 at uhidev0 reportid 9: input=0, output=0, feature=3
uhidev1 at uhub3 port 3 configuration 1 interface 1 "Apple Inc. Apple Internal
Keyboard / Trackpad" rev 2.00/0.90 addr 2
uhidev1: iclass 3/0, 68 report ids
uhid1 at uhidev1 reportid 68: input=511, output=0, feature=0
ubcmtp0 at uhub3 port 3 configuration 1 interface 2 "Apple Inc. Apple Internal
Keyboard / Trackpad" rev 2.00/0.90 addr 2
wsmouse0 at ubcmtp0 mux 0
uhidev2 at uhub3 port 5 configuration 1 interface 0 "Apple Computer, Inc. IR
Receiver" rev 2.00/0.16 addr 3
uhidev2: iclass 3/0, 38 report ids
uhid2 at uhidev2 reportid 36: input=4, output=0, feature=0
uhid3 at uhidev2 reportid 37: input=4, output=0, feature=0
uhid4 at uhidev2 reportid 38: input=4, output=0, feature=0
uhub4 at uhub3 port 6 configuration 1 interface 0 "Apple Inc. BRCM2046 Hub"
rev 2.00/1.00 addr 4
ugen1 at uhub4 port 1 "Apple Inc. Bluetooth USB Host Controller" rev 2.00/1.86
addr 5
vscsi0 at root
scsibus4 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus5 at softraid0: 256 targets
root on sd2a (f5dbcfefd0a2edea.a) swap on sd2b dump on sd2b
WARNING: /mnt/sd2i was not properly unmounted
uftdi0 at uhub2 port 1 configuration 1 interface 0 "FTDI USB <-> Serial" rev
1.10/4.00 addr 2
ucom0 at uftdi0 portno 1

Reply via email to