On 2016-10-13 15:02, Zoltan Nyiro wrote:
Igen telepítés előtt be lett állítva a raid tömb.


az oprendszer szerintem a diszkeket a kontrolleren at eri el, ugy altalanossagban. Ezek ugye manapsag mind az alaplapon vannak integralva, de nyilvan mindenki emlekszik meg kulon scsi kartyara a gepben. ezeknek az alap kontrollereknek drivereit az oprendszer by design tartalmazza, igy aztan 'nem kell hozza driver'. ahogy teve elofizetesi dijat 'sem kell fizetni' mert az allam atvallalta mindenki neveben.

amint jon egy egzotikusabb kontroller - peldaul egy raid kontroller, ugy ahhoz megfelelo driver kell. a tobbseg ugy gondolja, a hardveres raid attol hardveres, mert nem kell hozza driver - de, kell, csak mar benne van az oprendszerben alapbol. linux eseten - a kernelbe bele lett forgatva, vagy mar install idejen rendelkezesre all modulkent.

harom fele raid van, vagy legalabbis en haromrol tudok. a szoftveres, a hibrid es a hardveres.

a szoftveres raidet mindenki ismeri, kar rola beszelni. a hibrid az olcso hardveres megoldas: van egy kontroller (akar alaplapi akar kartya) amihez kellenek driverek oprendszer szinten ami bizonyos feladatokat atvallal az oprendszertol. de a nagyjat tovabbra is a cpu vegzi, eroforrasokat veve el az oprendszer elol.

es van a valodi hardveres, amelyben egy onallo kartya (vagy aramkor az alaplapon) csinal mindent es az oprendszernek nem kell semmirol tudnia, nem kell semmit csinalnia, dedikalt hardver kezeli a raid tombot es a lemezeket, a cpu nem vesz reszt a raid kezelesben. nyilvan az oprendszer ebben az esetben szinten a kontrolleren at kezeli a lemezeket (illetve szerinte csak lemezt). ergo rendelkeznie kell driverrel ahhoz a raid vezerlohoz amin keresztul a szamara lathato diszket kezelni szeretne. ez nyilvan nem ugyanolyan lesz, mint a hetkoznapi sata vezerlo tehat nyilvan nem ugyanaz a driver kell hozza.

szoval: drivert kell keresned az adott linuxhoz ami vagy eleve benne van a kernelben, vagy kulon letoltheto es hasznalhato (a jelek szerint nalad utobbira van szukseg). ettol ez meg nem lesz szoftveres / hibrid raid (ha valodi hardveresrol beszelunk), pusztan az oprendszerednek jelenleg fogalma sincs, hogy mit kezdjen azzal a fura izevel ami magat diszk kontrollernek hivja.

udv
adam

_______________________________________________
Techinfo mailing list
Techinfo@lista.sulinet.hu
Fel- és leiratkozás: http://lista.sulinet.hu/mailman/listinfo/techinfo
Illemtan: http://www.szag.hu/illemtan.html
Ügyfélszolgálat FAQ: http://sulinet.niif.hu/

válasz