Ţin să precizez ceva - poate nu am fost bine înţeles:


Este una să instruieşti un utilizator a cărui preocupare principală nu e IT-ul - ca o secretară, o vânzătoare sau un copil - asupra modului cum poate începe editarea unui text, pe un SO nou, şi alta e să încerci să-i asiguri „Word în GNU/Linux”.

După mine, ceea ce trebuie să se explice este *soluţia funcţională*, nu *unealta*. 99,99% dintre operaţiile care se pot face acum în Windows se pot realiza şi-n GNU/Linux - chiar comod, pe o distribuţie prietenoasă ca Ubuntu sau Fedora. Excepţiile nefericite sunt cu hardware-ul cu drivere proprietare.

Este normal ca un utilizator să ceară „un editor de text” (grafic, cu toate facilităţile uzuale unei suite de birou...), dar este o absurditate să ceară „Word for GNU/Linux” (fiindcă nu concepe sau nu e în stare să înveţe altceva).

„Uzerii” despre care vorbesc Mircea şi Cristi au solicitări normale: ei nu vor „Nokia PCSuite în Linux”, ci „să-şi poată vedea conţinutul telefonului mobil, camerei şi MP3-player-ului în GNU/Linux”.

Dar când vine câte unul care face scandal că de ce e iconiţa de OpenOffice.org gri (că aia de Word, cu care-i obişnuit el, e albastră...), atunci ieşim din limitele normalului...

Altfel spus, nu vrem Word, vrem să edităm texte. Nu vrem PhotoShop, vrem să prelucrăm fotografii. Nu vrem Winamp, vrem sa ascultăm muzică. Nu vrem Nero, vrem să ardem CD-uri. *Funcţia* trebuie să ne intereseze şi să fie atent explicată, nu unealta (care poate varia, în timp sau de la o distribuţie la alta).

Iar utilizatorilor non-IT le trebuie doar bunăvoinţa de a se ţine la curent, cât de cât, cu noutăţile. Pentru cei care nu vor (sau nu pot) să înveţe nimic nou, nu există soluţie tehnică - scuze ! Probabil, îşi vor pierde slujbele - nu cred că, special pentru ei, pe termen mai lung, cineva va ţine evoluţia IT pe loc sau firma Microsoft „în viaţă”, la bursă, dacă persistă în a fi anacronică.

Răsfoiesc cursuri oficiale, de certificare pe diverse grade, ale anumitor firme. Vezi câte un capitol intitulat „Cum să configurăm un server DNS”. Nimeni nu explică, clar, în capitolul respectiv, ce e un server DNS, ce funcţie îndeplineşte şi cum se poate verifica dacă într-adevăr funcţionează corect. În schimb, capitolul e plin de descrieri de interfeţe („deschideţi fereastra cutare şi apăsaţi butonul cutare”), greu de ţinut minte şi absolut inutile, fiindcă se schimbă de la o versiune la alta. O non-informaţie - când va dispărea firma în cauză sau programul respectiv, toţi „inginerii certificaţi” vor trebui să şteargă cu buretele tot ce ştiau şi să o ia de la capăt. Nu învăţăm concepte, memorăm produse. Ale firmelor - efemere ! - X sau Y.

Cât despre prospectul unui stilou cumpărat, îl citesc *întotdeauna*. Sorry.


Numai bine,
Răzvan



===========================================================
Pentru a renunta la abonament trimiteti un mail catre [EMAIL PROTECTED]
incluzind in corpul mesajului: "unsubscribe tic-lobby <adresa_email>".
Pagina web a listei se afla la http://beta.agora.ro/agora-bin/lwgate/TIC-LOBBY/
Arhiva se afla la http://beta.agora.ro/agora-bin/lwgate/tic-lobby/archives/

Raspunde prin e-mail lui