----- Original Message ----- From: "Mircea Sarbu" <[EMAIL PROTECTED]>
Dacă tot se vorbeşte mai nou despre "jurnalism open source", de ce n-am
avea si matematici open source :-)
Mircea

mircea, ca sa vorbim de matematici, mai bine zis despre o matematica, avem nevoie in primul rand de: - un set de obiecte de pornire (de ex: un set de notiuni primare gen punct, dreapta, plan, multime) - un set de reguli de constructie a matematicii (de ex: setul de axiome si logica clasica).

dupa ce pornim de la aceste obiecte si aceste reguli putem construi un sistem (lumea matematicii in cauza). problema care se pune este consistenta acestui sistem, adica sa nu construim doua obiecte (de ex: teoreme) prin aplicarea unor succesiuni de reguli ale sistemului, iar aceste obiecte sa genereze o situatie de colaps a sistemului (de ex: in logica clasica avem legea tertiului exclus, iar obtinerea in sistem a teoremei "T" si a teoremei "non T" inseamna ca avem un sistem inconsistent). cel mai simplu mod de a demonstra ca un sistem este consistent este construirea unui model (practic asta au facut independent lobacevski si bolyai demonstrand existenta geometriilor neeuclidiene, sau mai bine zis ca geometriile neeuclidiene nu sunt sisteme inconsistente; pentru cei mai slabi de inger, axioma paralelor din geometria de clasa a seasea a fost reformulata). demonstrarea faptului ca un sistem este inconsistent este mult mai greu de facut decat faptul ca un sistem este consistent. de aceea, e destul de greu pentru atei sa demonstreze ca sistemul teologic este inconsistent si invers in cazul teologilor.

acum sa revenim: daca domnul arhitect sef al unei mari firme producatoare de software a dorit sa ramana in istorie prin demonstrarea faptului ca sistemul "aritmetica clasa a cincea" cu modificarea prioritatii operatorilor este consistent nu putea sa o faca decat construind un model viabil. si cum acest model a demonstrat prin gradul mare de penetrare in lumea intreaga ca este ok, adica sistemul este consistent, eu propun sa numim regula in cauza sau macar aceasta matematica closed source cu numele firmei si/sau numele patronului-arhitect-sef. eu zic sa votam ca in parlament, ca nu conteaza nimic mai departe (ca si in cazul meciului cu pensiile amaratilor de pensionari si/sau salariile profilor; adica pentru unii sunt resurse bugetare pana in 2013, iar pentru ceilalti de 2 ani nu sunt resurse si au legea pe masa)

tibi
amator de matematici open source

===========================================================
Pentru a renunta la abonament trimiteti un mail catre [EMAIL PROTECTED]
incluzind in corpul mesajului: "unsubscribe tic-lobby <adresa_email>".
Pagina web a listei se afla la http://beta.agora.ro/agora-bin/lwgate/TIC-LOBBY/
Arhiva se afla la http://beta.agora.ro/agora-bin/lwgate/tic-lobby/archives/

Raspunde prin e-mail lui