=========================================================
INFOZÈFIR. BUTLLETÍ INFORMATIU SOBRE LLENGUA CATALANA
              www.infozefir.com
_________________________________________________________
==================[1.635 subscriptors]===================


 Opinió | Joan Melià


 El català i els alemanys

Dilluns, en aquest mateix diari, el director del Mallorca Magazin, Bernd Jogalla, va publicar "Els alemanys i el català", un interessant tast sobre les percepcions que tenen els alemanys que viuen a Mallorca sobre la situació sociolingüística. En aquest sentit, mostra que el ventall d'opinions va dels qui veuen bé les intervencions institucionals a favor del català fins als qui s'hi manifesten en contra. Quan parla de les opinions reticents, esmenta les representacions que es fan alguns alemanys de la realitat insular, les quals -a dir ver- no tenen sols els alemanys, sinó que podem trobar-les també en altres col·lectius, entre els quals hi hem de comptar els autòctons. Com que en la majoria de casos aquestes opinions que descriu l'autor s'assenten en bases poc sòlides, m'he permès reprendre el tema i comentar-ne algunes.

Per exemple, que hi hagi alemanys que considerin que el català a les Illes té massa importància mostra que realment en té poca. Fixem-nos que pocs qüestionarien la importància que té el portuguès a Porto o el grec a Atenes i ningú no negarà que en tenen més que el català a les Illes. En tot cas, si els estranya l'oficialitat de dues llengües, haurien de veure l'anomalia en la importància que hi té el castellà. Un altre fet que els provoca malestar és que després de l'esforç fet per a aprendre spanisch, quan s'adrecen a institucions públiques "els contesten exclusivament en català". Tenint en compte l'experiència -directa o observada- que tenim de les nostres relacions amb les institucions, ens és difícil creure que això passi amb gaire freqüència. Més aviat, el problema que tenim és que adreçant-nos-hi en català sovint no hi obtenim la resposta o que, en alguns àmbits oficials, a la pràctica, no ens hi podem expressar en català i que, en canvi, disposen d'intèrprets perquè s'hi puguin expressar en alemany, per exemple.

També n'hi ha que es demanen per a què serveix el català si "només el parlen 14 milions de persones en el món". A part de la poca consistència que té un argument que basa la utilitat d'una llengua en la seva demografia, se'ls pot contestar que si fan comptes viure entre els qui la parlen serveix -pel cap baix- per a evitar-los els problemes que diuen tenir perquè no en saben. Igualment comenta que una part del rebuig pot explicar-se pel fet que, després "de l'era nazi", a Alemanya sona molt malament la paraula Nationalismus. Convendria fixar-se que, oposant-se al català, donen suport a un dels objectius prioritaris del règim espanyol que, a la seva manera, va fer costat als nazis. En aquest tema, als qui defensen el català, el paper que els ha tocat és molt més lluny dels nazis que, per exemple, dels polonesos.

Sens dubte, les Balears és un dels llocs on els autòctons més canvien de llengua per a adreçar-se a persones de fora i a persones que no la parlen -com recorda l'autor de l'article. Aquesta actitud, però, no hauria de ser usada en contra del dret a una regulació que permeti mantenir la vigència de la llengua pròpia. És probable que aquestes percepcions que tenen una part dels alemanys -i altres col·lectius- residents a les Illes siguin fruit de la desinformació. Si no, les preguntes i les respostes serien unes altres. A part de descriure aquestes percepcions, el senyor Jogalla, també mostra dades que indiquen l'existència d'actituds diferents d'aquestes entre els alemanys i manifesta, amb el mateix esperit constructiu, que la creació d'un marc de convivència necessita que totes les parts hi col·laborin a partir de la voluntat d'entendre les raons alienes.

http://dbalears.cat/actualitat/Opini%C3%B3/el-catala-i-els-alemanys.html







~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~[Enllaç recomanat]~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                    Diccitionari
          http://diccitionari.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Per distribuir informació, escriviu a un dels editors:

Ferran Isabel (País Valencià) <ferran.isa...@ua.es>
Magdalena Ramon (Illes Balears) <slg...@uib.es>
Xavier Rull (Catalunya) <xavier.r...@urv.cat>
Marta Torres (Catalunya) <marta.torres.vilatars...@gmail.com>

Responsable tècnic (coordinador de la llista):
Joan Vilarnau <jvilar...@llengcat.com>

-----------------------------------------------------------------------
Web d'INFOZÈFIR: <http://www.infozefir.com>
Arxius d'INFOZÈFIR: <http://listserv.rediris.es/archives/infozefir.html>
Twitter: <http://twitter.com/infozefir>
RSS: <http://feeds.feedburner.com/Infozefir>

Els missatges d'INFOZÈFIR són distribuïts amb el suport i col·laboració
tècnica de RedIRIS - (http://www.rediris.es)
-----------------------------------------------------------------------


Responder a