=========================================================
INFOZÈFIR. BUTLLETÍ INFORMATIU SOBRE LLENGUA CATALANA
              www.infozefir.com
_________________________________________________________
==================[1.635 subscriptors]===================


 Opinió | Joan Melià


 Quan triar és separar

L'escola, a part de servir per a millorar les capacitats acadèmiques personals, ha estat concebuda perquè actuï -amb falsa neutralitat- com a focus de reproducció de les ideologies dominants. Tot i que els valors que solen formar part de l'ideari escolar són formalment acceptats com a oportuns, poques vegades l'escola pot fer de contrapès efectiu dels excessos d'aquestes ideologies. Quan ho prova, ben aviat s'ha d'enfrontar als intents de desactivar-la. Fins i tot en els casos en què la influència de l'escola és molt menor que la d'altres instruments amb la mateixa finalitat.

Així, la incidència de l'activitat lingüística fora de l'escola és clarament més intensa que l'escolar. En el nostre cas, l'activitat no escolar d'un bon nombre d'infants és de forma gairebé exclusiva en castellà, mentre que sempre és en les dues llengües per a la resta. Ho explica -a part del perfil lingüístic familiar- la descompensada presència de les dues llengües en la gran majoria dels altres àmbits. Això fa que els ciutadans de perfil més favorable a usar el català estiguin contínuament exposats a l'ús del castellà; en canvi, els sectors de perfil més predisposat a l'ús del castellà poden desenvolupar la seva activitat molt majoritàriament en aquesta llengua sense necessitat de gaire contacte amb el català.

L'escola ha volgut ser compensadora, en aquest sentit, atorgant al català una presència prioritària en l'activitat acadèmica. Una admirable voluntat que, per dissort, sembla afeblir-se a causa del sacseig demogràfic i de l'insuficient suport o, de vegades, dels entrebancs aportats per les institucions responsables; però no pels resultats obtinguts pel que fa a la capacitació en les dues llengües, ja que la presència elevada del català com a llengua vehicular ha demostrat incrementar notablement la capacitat de tots els infants d'usar-lo sense que se'n ressenti la capacitat d'usar el castellà.

Darrerament, però, sembla que -sense cap fonament lògic ni argument d'eficiència educativa- determinats dirigents polítics volen ressuscitar el cadàver de la tria de llengua d'ensenyament per part dels pares. Una proposta que duu irresponsablement a la segregació dels alumnes per l'idioma de tria i encareix banalment el sistema escolar.

Però també representa tudar l'oportunitat de bilingüitzar amb efectivitat en les dues llengües oficials una part dels infants, els qui optarien pel castellà. Aquest fet s'explica perquè -llevat de l'àmbit escolar- el castellà sol tenir una presència dominant (si no quasi exclusiva) en els altres àmbits, i també per les inèrcies en el comportament de molts de ciutadans que, a la pràctica, mantenen aïllades del contacte amb el català les persones de procedència lingüística al·lòctona.

La ideologia espanyola que aspira a residualitzar el català disposa de gairebé tots els ressorts que determinen massivament les tries lingüístiques, però l'escola s'hi resisteix; per això, no poden consentir que actuï diferent. La defensa de l'elecció de llengua en l'ensenyament no és per a assegurar que els infants sàpiguen castellà, sinó per a evitar que -sobretot els que no són d'origen autòcton- aprenguin prou català que els permeti usar-lo.

Ho presenten com un privilegi i amaguen que el cost de triar l'ensenyament en castellà serà, d'una banda, fer infants monolingües efectius i, per tant, menys competents en una societat que vulgui fer compatibles les dues llengües perquè no siguin motor de segregació; i, de l'altra, convertir aquests infants en munició contra el manteniment del català com a llengua de la comunitat en què viuen.

http://dbalears.cat/actualitat/Opini%C3%B3/quan-triar-es-separar.html



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~[Enllaç recomanat]~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                    Diccitionari
          http://diccitionari.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Per distribuir informació, escriviu a un dels editors:

Ferran Isabel (País Valencià) <ferran.isa...@ua.es>
Magdalena Ramon (Illes Balears) <slg...@uib.es>
Xavier Rull (Catalunya) <xavier.r...@urv.cat>
Marta Torres (Catalunya) <marta.torres.vilatars...@gmail.com>

Responsable tècnic (coordinador de la llista):
Joan Vilarnau <jvilar...@llengcat.com>

-----------------------------------------------------------------------
Web d'INFOZÈFIR: <http://www.infozefir.com>
Arxius d'INFOZÈFIR: <http://listserv.rediris.es/archives/infozefir.html>
Twitter: <http://twitter.com/infozefir>
RSS: <http://feeds.feedburner.com/Infozefir>

Els missatges d'INFOZÈFIR són distribuïts amb el suport i col·laboració
tècnica de RedIRIS - (http://www.rediris.es)
-----------------------------------------------------------------------


Responder a