=========================================================
 INFOZÈFIR. BUTLLETÍ INFORMATIU SOBRE LLENGUA CATALANA
                www.infozefir.com
_________________________________________________________
==================[1.583 subscriptors]===================


 Opinió | Joan Melià


 Contagis

El procés de mundialització deu haver donat fruits positius per a la millora real de les condicions de vida dels humans, qualque dia en tendrem evidències, supòs. Ara bé, sembla, però, que les primeres conseqüències que s'han fet més visibles han estat de caràcter, en principi, negatiu.

Com a exemples, dos. D'una banda, l'increment de la necessitat de desplaçaments massius de persones per raons de supervivència; una necessitat causada sovint per la sobreexplotació humana dels recursos o per les lluites per a controlar-los. De l'altra, la rapidesa amb què es va estendre la crisi econòmica per tot el nostre món (generalització que sembla que no es manté ni en l'abast ni en la velocitat de la incipient recuperació).

Però uns dels més satisfets de la globalització deuen ser els virus. Els de la grip A en són un bon exemple. Amb una rapidesa espectacular -gràcies als constants desplaçaments intercontinentals dels qui els servim de portadors- han estès el seu imperi pertot arreu, de tal manera que -segons diuen- poca cosa hi té a fer, a partir d'ara, la ja obsoleta grip estacional. I alhora també se n'ha estès la fama en forma de, n'hi ha que indiquen, interessada alarma social.

El contagi d'aquesta grip és fàcil. I els comportaments humans ho faciliten. D'una banda la tendència a afegir-nos a les aglomeracions, a anar als llocs on sabem que hi haurà molta de gent, a les fires dels pobles, a determinats camps de futbol, a les sales de cinema que has de fer una hora de coa a la intempèrie per a comprar les entrades i no on les pots comprar sense fer-ne gens, etc. I és que els humans tenim propensió al contagi i en devem ser un poc som amants i tot.

En qüestions de llengua també actuam per contagi. La primera llengua que parlam d'infants és la que ens "contagien" les persones que tenim al voltant. A més, si vivim en un medi que fomenta l'odi a una llengua (o a més d'una) amb moltes probabilitats acabarem inoculats d'aquest odi. Si les persones del nostre entorn valoren el coneixement de llengües, tendirem a valorar-les. Si les persones que ens envolten amaguen la seva llengua per parlar amb desconeguts, també l'amagarem. Si l'ús d'una llengua és marcada negativament, també ens contaminarem d'aquesta percepció. I, com en els altres contagis, hi ha persones que s'esforcen a trobar i repartir vaccins (altrament, "vacunes"), mentre que altres impedeixen que arribin als destinataris.

I és que el contagi deu ser una de les principals característiques dels humans, contagis físics i contagis intel·lectuals. No faria falta gratar gaire per trobar pandèmies ideològiques que han provocat vertaders nofraigs entre la humanitat. Potser som menys individus del que diuen i som, prioritàriament, peces d'una cadena de transmissió, que pot transmetre quasi de tot.

La globalització també té efectes en cadena sobre l'equilibri de les comunitats lingüístiques i, per tant, seran necessàries més precaucions que les que eren habituals quan no hi havia tants de factors que afavorissin l'amplitud i rapidesa del "contagi".

I així com tot els humans vivim exposats al deteriorament de la salut i opinam sobre què convé més i seguim o no els consells dels especialistes, en el camp de la llengua també passa igual ja que tots els humans usam codis lingüístics, n'expressam opinions, adoptam o no les precaucions que calen, seguim o no els consells dels especialistes.

La globalització transforma el medi en què vivim i, en molts d'aspectes, fa més vulnerables les persones i els col·lectius. Seria bo poder decidir com volem gestionar aquests canvis.

http://dbalears.cat/actualitat/Opini%C3%B3/contagis.html



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~[Enllaç recomanat]~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                      Diccitionari
            http://diccitionari.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Per distribuir informació, escriviu a un dels editors:

Ferran Isabel (País Valencià) <ferran.isa...@ua.es>
Magdalena Ramon (Illes Balears) <slg...@uib.es>
Xavier Rull (Catalunya) <xavier.r...@urv.cat>
Marta Torres (Catalunya) <marta.torres.vilatars...@gmail.com>

Responsable tècnic (coordinador de la llista):
Joan Vilarnau <jvilar...@llengcat.com>

-----------------------------------------------------------------------
Web d'INFOZÈFIR: <http://www.infozefir.com>
Arxius d'INFOZÈFIR: <http://listserv.rediris.es/archives/infozefir.html>

Els missatges d'INFOZÈFIR són distribuïts amb el suport i col·laboració
tècnica de RedIRIS - (http://www.rediris.es)
-----------------------------------------------------------------------


Responder a