Re: XOs with no sound

2009-01-01 Thread Philipp Kocher
English learning program - Gcompris bundle Version 10 - Speak version 9 Recording with Scratch works with No sound XOs even so Capture volume is set to 0. I will keep an eye on the alsamixer when I use these activities. Regards, Philipp James Cameron wrote: On Wed, Dec 31, 2008 at 03:52:05PM +0700

Re: XOs with no sound

2008-12-31 Thread Philipp Kocher
Alsa keeps the values in memory and writes it into the /etc/alsa/asound.state file during shutdown. The file has a new timestamp, so someone is writing into it at least. Sorry my master asound.state file was working but not standard. I have now 5 values that are different between a standard XO

Re: XOs with no sound

2008-12-31 Thread James Cameron
On Wed, Dec 31, 2008 at 03:52:05PM +0700, Philipp Kocher wrote: Alsa keeps the values in memory and writes it into the /etc/alsa/asound.state file during shutdown. The file has a new timestamp, so someone is writing into it at least. Okay, that must be a build 767 thing. Recent

XOs with no sound

2008-12-30 Thread Philipp Kocher
Hi The sound of 5 of our 100 XOs doesn't work anymore. The hardware test is okay (sound works), but all the sugar activities I tested (Scratch, TamTamMini, Speak, Gcompris) don't have sound. Rebooting the XO doesn't help. I checked the sugar log files and /var/log/messages, but couldn't find

Re: XOs with no sound

2008-12-30 Thread rihowa...@gmail.com
I have seen this problem when the alsamixer settings have become messed up. Seems like there are one or 2 processes that occasionally write to the alsamixer config file. You can alter the settings by running the graphical program /usr/bin/ alsamixer from the terminal. There is also a

Re: XOs with no sound

2008-12-30 Thread quozl
How to fix no sound caused by operating system. 1. obtain the root prompt, e.g. by starting the Terminal activity and clicking on become root button, 2. if you wish to find out in which way the settings have been corrupted, copy the file /etc/asound.state before proceeding, cp

Re: XOs with no sound

2008-12-30 Thread Greg Smith
...@laptop.org Subject: Re: XOs with no sound To: Philipp Kocher philipp.koc...@gmx.net Cc: devel@lists.laptop.org Message-ID: 20081230094639.ga12...@us.netrek.org Content-Type: text/plain; charset=us-ascii How to fix no sound caused by operating system. 1. obtain the root prompt, e.g

Re: XOs with no sound

2008-12-30 Thread James Cameron
On Tue, Dec 30, 2008 at 09:32:38AM -0500, Greg Smith wrote: That's great debugging and repair info. I especially like the use of the stack trace command! That's a great trick for hunting down which process is calling what files. Actually, it's a system call tracing command. It can be used

Re: XOs with no sound

2008-12-30 Thread Philipp Kocher
What is the ticket number for that problem? It seems like always the same 7 values are wrong. There is a shorter solution: 1. Copy /etc/alsa/asound.state of a healthy XO to USB flash drive 2. Type alsactl -f /media/{flash_dirve_name}/asound.state restore on the XO with no sound Thanks

Re: XOs with no sound

2008-12-30 Thread James Cameron
On Wed, Dec 31, 2008 at 09:22:17AM +0700, Philipp Kocher wrote: It seems like always the same 7 values are wrong. Which 7 values? 1. Copy /etc/alsa/asound.state of a healthy XO to USB flash drive Okay, so it is in /etc/alsa on those builds? Are you sure that file is in use? On the build I'm