Sorry. I meant Tom. 

Sprinklers Save

> On Apr 13, 2015, at 9:39 AM, John Denhardt <[email protected]> 
> wrote:
> 
> Thanks Travis. Perfect. That is what I remember. 
> 
> John
> 
> Sprinklers Save
> 
>> On Apr 13, 2015, at 9:36 AM, Tom Wellen <[email protected]> wrote:
>> 
>> Hence, that is the subject of Today’s Technical Update.  If you are not 
>> getting Technical Updates as an AFSA member benefit, sign up.
>> 
>> 
>> Small Room Design With Residential Sprinklers
>> 
>> "We are doing a NFPA 13 design with residential sprinklers.  Section 
>> 11.3.1.3(2) allows calculating the area of coverage by the provisions of 
>> either 8.5.2.1 or 8.6.2.1.2.  Does 8.6.2.1.2 apply to just pendent 
>> sprinklers or can it be applied to sidewall sprinklers?"
>> 
>> We have reviewed the 2013 edition of NFPA 13 as the applicable standard.  
>> Our informal interpretation is that it applies to all types of residential 
>> sprinklers.
>> 
>> It is understandable that there is some confusion here because Section 8.6 
>> is just for pendent sprinklers.  By Section 11.3.1.3 saying the provisions 
>> of 8.6.2.1.2 apply means it is the methodology that is being discussed.  
>> Keep in mind that this section is referring to the half of the calculation 
>> where you assign a density of 0.1 gpm/sq. ft. to the residential sprinkler.  
>> You still have to perform a calculation based on the listing of sprinkler 
>> that accounts for the needs of the different sprinkler types.  This has been 
>> cleaned up for the 2016 edition (see FR-261) that will say:
>> 
>> (3) In rooms or compartments 800 sq. ft. (74.3 sq. m) or less calculated 
>> based on delivering a minimum of 0.1 gpm/sq. ft. (4.1 mm/min) over the room 
>> or the compartment using the area of the room divided by the number of 
>> sprinklers in the room.
>> 
>> This change emphasizes that it applies only to small rooms of no more than 
>> 800 sq. ft. (when larger you must use 8.5.2.1) and that it applies to all 
>> residential sprinklers.
>> 
>> 
>> 
>>> On Apr 13, 2015, at 8:27 AM, John Denhardt <[email protected]> 
>>> wrote:
>>> 
>>> This was a lengthy discussion at a recent committee meeting. My position 
>>> was it does not apply to sidewalls. Many of the committee said it did apply 
>>> to sidewalls. For 2016, it should be clearer that it does apply to 
>>> sidewalls.
>>> 
>>> Sprinklers Save
>>> 
>>>> On Apr 13, 2015, at 9:16 AM, Travis Mack <[email protected]> wrote:
>>>> 
>>>> That section appears to apply to residential sprinklers in general. The 
>>>> portion in chapter 11 (2013 edition) points you to a specific section to 
>>>> describe area per sprinkler for residential sprinklers.  I believe 2007 
>>>> has the same wording.
>>>> 
>>>> The section in chapter 8 that is referenced is for SSP/SSU. But chapter 11 
>>>> specifically points you to the section about area. It is my understanding 
>>>> that it applies to residential sidewall and pendent.
>>>> 
>>>> Will be interesting to see others opinion on this.
>>>> 
>>>> Travis Mack, SET
>>>> MFP Design, LLC
>>>> "Follow" us on Facebook: 
>>>> https://www.facebook.com/pages/MFP-Design-LLC/92218417692
>>>> Send large files to MFP Design via:
>>>> https://www.hightail.com/u/MFPDesign
>>>> 
>>>> Sent from my iPhone
>>>> 
>>>>> On Apr 13, 2015, at 6:00 AM, John Denhardt <[email protected]> 
>>>>> wrote:
>>>>> 
>>>>> Agree, but in my opinion this rule did not apply to sidewalls. However, 
>>>>> the 2016 edition might be adding sidewalls specifically.
>>>>> 
>>>>> Do not call about Stephs phoneSprinklers Save
>>>>> 
>>>>>> On Apr 13, 2015, at 8:44 AM, Travis Mack <[email protected]> wrote:
>>>>>> 
>>>>>> Dewayne:
>>>>>> 
>>>>>> I don't have the references in front of me but can get later today if 
>>>>>> you need.
>>>>>> 
>>>>>> In NFPA 13, if you need the requirements for a small room, you can take 
>>>>>> the area of the room divided by the number of sprinklers in the room to 
>>>>>> get the area per sprinkler.
>>>>>> 
>>>>>> You then compare that to the listing of your sprinkler and use whichever 
>>>>>> is greater.
>>>>>> 
>>>>>> For example, a 600 sq ft room with 4 residential sprinklers is 150 sq ft 
>>>>>> per sprinkler. At 0.10 you have a minimum of 15 gpm. If sprinklers are 
>>>>>> 8' off walls and no more than 16 ft apart, the listing for a 4.9k 
>>>>>> pendent is 13 gpm so you use the 15 gpm from above.
>>>>>> 
>>>>>> If your sprinklers at 9' off walls, then you use 17 gpm because that is 
>>>>>> the listing for 18' spacing of a 4.9k sprinkler.
>>>>>> 
>>>>>> I can find the exact references later today if you are unable to locate. 
>>>>>> However, if you find where it says to do 4 sprinkler for residential 
>>>>>> sprinklers, it is the next line or two down that points you to be the 
>>>>>> room area method for standard spray that i mentioned above.
>>>>>> 
>>>>>> 
>>>>>> Travis Mack, SET
>>>>>> MFP Design, LLC
>>>>>> "Follow" us on Facebook: 
>>>>>> https://www.facebook.com/pages/MFP-Design-LLC/92218417692
>>>>>> Send large files to MFP Design via:
>>>>>> https://www.hightail.com/u/MFPDesign
>>>>>> 
>>>>>> Sent from my iPhone
>>>>>> 
>>>>>>> On Apr 13, 2015, at 5:07 AM, Dewayne Martinez 
>>>>>>> <[email protected]> wrote:
>>>>>>> 
>>>>>>> It would but I am using residential pendant sprinklers and the small 
>>>>>>> room
>>>>>>> rule only applies to standard throw sprinklers.
>>>>>>> I guess that's the tradeoff I need to deal with for only wanting to 
>>>>>>> calc 4
>>>>>>> sprinklers and using extended coverage.
>>>>>>> 
>>>>>>> -----Original Message-----
>>>>>>> From: Sprinklerforum
>>>>>>> [mailto:[email protected]] On Behalf Of 
>>>>>>> John
>>>>>>> Denhardt
>>>>>>> Sent: Monday, April 13, 2015 6:46 AM
>>>>>>> To: <[email protected]>
>>>>>>> Subject: Re: NFPA 13 (07ed) apartment obstructions
>>>>>>> 
>>>>>>> Does the small room apply?  If so, use .05 x small room rule or listing
>>>>>>> whichever is larger.
>>>>>>> 
>>>>>>> Sprinklers Save
>>>>>>> 
>>>>>>>>> On Apr 13, 2015, at 7:38 AM, Dewayne Martinez
>>>>>>>> <[email protected]> wrote:
>>>>>>>> 
>>>>>>>> Thanks for confirming Jerry.  The light is small and It just looks
>>>>>>>> weird to have a head so far away from the center of the room where the
>>>>>>>> light is located.  Of course when I have to offset the sprinkler so
>>>>>>>> much it affects my calculations since it is a 13 application.  Glad
>>>>>>>> the salesman bid it as if there were no lights present :) Thanks,
>>>>>>>> Dewayne
>>>>>>>> 
>>>>>>>> -----Original Message-----
>>>>>>>> From: Sprinklerforum
>>>>>>>> [mailto:[email protected]] On Behalf Of
>>>>>>>> Jerry Van Kolken
>>>>>>>> Sent: Thursday, April 09, 2015 6:49 PM
>>>>>>>> To: [email protected]
>>>>>>>> Subject: RE: NFPA 13 (07ed) apartment obstructions
>>>>>>>> 
>>>>>>>> Looks like your you using the 4x rule . You should only need a single
>>>>>>>> head at 36" away.
>>>>>>>> 
>>>>>>>> Jerry Van Kolken
>>>>>>>> Millennium Fire Protection
>>>>>>>> (760) 722-2722
>>>>>>>> 
>>>>>>>> 
>>>>>>>> -----Original Message-----
>>>>>>>> From: Sprinklerforum
>>>>>>>> [mailto:[email protected]]
>>>>>>>> On Behalf Of Dewayne Martinez
>>>>>>>> Sent: Thursday, April 09, 2015 10:16 AM
>>>>>>>> To: [email protected]
>>>>>>>> Subject: NFPA 13 (07ed) apartment obstructions
>>>>>>>> 
>>>>>>>> I am using residential concealed pendant sprinklers in a NFPA 13
>>>>>>>> apartment complex.  Many of the rooms have a surface mounted domed
>>>>>>>> light which is about 12in in diameter and 5in deep at the center.  It
>>>>>>>> seems to me that I must maintain at least 36in away from the edge of
>>>>>>>> the light per figure
>>>>>>>> 8.10.6.2.1.3 or install a sprinkler on both sides correct?
>>>>>>>> 
>>>>>>>> Thanks,
>>>>>>>> 
>>>>>>>> Dewayne
>>>>>>>> _______________________________________________
>>>>>>>> Sprinklerforum mailing list
>>>>>>>> [email protected]
>>>>>>>> http://lists.firesprinkler.org/listinfo.cgi/sprinklerforum-firesprinkl
>>>>>>>> er.o
>>>>>>>> rg
>>>>>>>> 
>>>>>>>> _______________________________________________
>>>>>>>> Sprinklerforum mailing list
>>>>>>>> [email protected]
>>>>>>>> http://lists.firesprinkler.org/listinfo.cgi/sprinklerforum-firesprinkl
>>>>>>>> er.o
>>>>>>>> rg
>>>>>>>> _______________________________________________
>>>>>>>> Sprinklerforum mailing list
>>>>>>>> [email protected]
>>>>>>>> http://lists.firesprinkler.org/listinfo.cgi/sprinklerforum-firesprinkl
>>>>>>>> er.org
>>>>>>> _______________________________________________
>>>>>>> Sprinklerforum mailing list
>>>>>>> [email protected]
>>>>>>> http://lists.firesprinkler.org/listinfo.cgi/sprinklerforum-firesprinkler.o
>>>>>>> rg
>>>>>>> _______________________________________________
>>>>>>> Sprinklerforum mailing list
>>>>>>> [email protected]
>>>>>>> http://lists.firesprinkler.org/listinfo.cgi/sprinklerforum-firesprinkler.org
>>>>>> _______________________________________________
>>>>>> Sprinklerforum mailing list
>>>>>> [email protected]
>>>>>> http://lists.firesprinkler.org/listinfo.cgi/sprinklerforum-firesprinkler.org
>>>>> _______________________________________________
>>>>> Sprinklerforum mailing list
>>>>> [email protected]
>>>>> http://lists.firesprinkler.org/listinfo.cgi/sprinklerforum-firesprinkler.org
>>>> _______________________________________________
>>>> Sprinklerforum mailing list
>>>> [email protected]
>>>> http://lists.firesprinkler.org/listinfo.cgi/sprinklerforum-firesprinkler.org
>>> _______________________________________________
>>> Sprinklerforum mailing list
>>> [email protected]
>>> http://lists.firesprinkler.org/listinfo.cgi/sprinklerforum-firesprinkler.org
>> 
>> _______________________________________________
>> Sprinklerforum mailing list
>> [email protected]
>> http://lists.firesprinkler.org/listinfo.cgi/sprinklerforum-firesprinkler.org
_______________________________________________
Sprinklerforum mailing list
[email protected]
http://lists.firesprinkler.org/listinfo.cgi/sprinklerforum-firesprinkler.org

Reply via email to