[ovirt-users] different rendering chrome and firefox and corruptions in both

2020-10-30 Thread Gianluca Cecchi
Hello, I'm using Fedora 31 with google-chrome-stable-86.0.4240.111-1.x86_64 firefox-82.0-4.fc31.x86_64 Engine was deployed from a CentOS Linux 8.2 host and then with hosted engine wizard, using the appliance rpm (Package ovirt-engine-appliance.x86_64 4.4-20200916125954.1.el8) Connecting to the

[ovirt-users] Re: Install test lab single host HCI with plain CentOS as OS

2020-10-30 Thread Gianluca Cecchi
On Fri, Oct 30, 2020 at 3:33 PM Gobinda Das wrote: > HI Gianluca, > Glad to hear that your problem is solved. As you redeployed Hosted Engine > , default gluster service is not enabled in cluster because of that you are > not able to see gluster volumes. > Please edit cluster in admin protal

[ovirt-users] Re: Install test lab single host HCI with plain CentOS as OS

2020-10-30 Thread Gianluca Cecchi
On Fri, Oct 30, 2020 at 12:02 PM Gobinda Das wrote: > Looks like your gluster deployment is happy, all gluster volumes will be > up and running. Only you need to cleanup hosted-engine-deployment > And start with Hosted Engine deployment. run the command > "ovirt-hosted-engine-cleanup -q" and

[ovirt-users] Re: Install test lab single host HCI with plain CentOS as OS

2020-10-30 Thread Gianluca Cecchi
On Fri, Oct 30, 2020 at 11:43 AM Parth Dhanjal wrote: > Hey! > It seems vdsm packages are missing. > Can you try installing vdsm-gluster and ovirt-engine-appliance packages? > In case you face repo issues, just install yum install >

[ovirt-users] Re: Install test lab single host HCI with plain CentOS as OS

2020-10-30 Thread Gianluca Cecchi
On Fri, Oct 30, 2020 at 6:32 AM Gobinda Das wrote: > Hi Gianluca, > Yes, You can use cockpit UI for deployment. You need to install > cockpit-ovirt-dashboard pkg for that. > > OK, thanks for confirmation. At first try the graphical gui complained about: " gluster-ansible-roles is not installed

[ovirt-users] Install test lab single host HCI with plain CentOS as OS

2020-10-29 Thread Gianluca Cecchi
Hello, if I want to install a test lab environment of type single host HCI and want to use CentOS 8.2 as the OS for the host, can I still use the graphical wizard from cockpit? I see it accessing the server... Or is it thought only to be run from ovirt-node-ng system? In case it is not possible is

[ovirt-users] update host to 4.4: manual ovn config necessary?

2020-10-27 Thread Gianluca Cecchi
Hello, I have updated an external engine from 4.3 to 4.4 and the OVN configuration seems to have been retained: [root@ovmgr1 ovirt-engine]# ovn-nbctl show switch fc2fc4e8-ff71-4ec3-ba03-536a870cd483 (ovirt-ovn192-1e252228-ade7-47c8-acda-5209be358fcf) switch 101d686d-7930-4176-b41a-b306d7c30a1a

[ovirt-users] reinstall 4.3 host from 4.4 engine

2020-10-26 Thread Gianluca Cecchi
Hello, supposing I'm with an already upgraded 4.4.2 engine and in my environment I still have some 4.3.10 hosts based on CentOS Linux 7.x (or 4.3.10 ng nodes), is it supported to reinstall such host in case of any modification in configuration? Or will the engine try to install them in a "4.4"

[ovirt-users] Re: problems installing standard Linux as nodes in 4.4

2020-10-26 Thread Gianluca Cecchi
On Thu, Oct 15, 2020 at 12:25 PM Gianluca Cecchi wrote: > On Thu, Oct 15, 2020 at 10:41 AM Gianluca Cecchi < > gianluca.cec...@gmail.com> wrote: > >> >> >> Any feedback on my latest comments? >> In the meantime here: >> >> https://drive.googl

[ovirt-users] rhv 4.3.11 but not ovirt 4.3.11

2020-10-22 Thread Gianluca Cecchi
Hello, I see that a 4.3.11 version is available for downstream RHV but not for upstream oVirt. Will it be released for oVirt too? Are there only security fixes inside or also bug fixes (like the few lines one related to export as OVA)? Thanks, Gianluca

[ovirt-users] Re: Add direct lun (Fibre Channel) to VM

2020-10-20 Thread Gianluca Cecchi
On Tue, Oct 20, 2020 at 1:22 PM wrote: > Hi > how to add directly to a VM 4 fiber channel luns without losing the data > they have, these luns need to be seen directly on the VM as "raw devices". > > Thks > > Plima > > In general the page to add disks and also direct lun is this one:

[ovirt-users] Re: problems installing standard Linux as nodes in 4.4

2020-10-15 Thread Gianluca Cecchi
On Thu, Oct 15, 2020 at 10:41 AM Gianluca Cecchi wrote: > > > Any feedback on my latest comments? > In the meantime here: > > https://drive.google.com/file/d/1iN37znRtCo2vgyGTH_ymLhBJfs-2pWDr/view?usp=sharing > you can find inside the sosreport in tar.gz format, where I have

[ovirt-users] Re: problems installing standard Linux as nodes in 4.4

2020-10-15 Thread Gianluca Cecchi
On Tue, Oct 13, 2020 at 12:06 PM Gianluca Cecchi wrote: > On Sat, Oct 10, 2020 at 10:13 AM Martin Perina wrote: > > [snip] > > >>> Can I replicate the command that the engine would run on host through >>> ssh? >>> >> >> I don't think so t

[ovirt-users] Re: oVirt 4.4.2.6-1.el8 (SHE). Grafana integration not configured. The link to the Monitoring portal is not displayed on the Manager home page.

2020-10-13 Thread Gianluca Cecchi
On Tue, Oct 13, 2020 at 3:27 PM Yedidyah Bar David wrote: > On Tue, Oct 13, 2020 at 3:48 PM Dmitry Kharlamov > wrote: > > > > Good afternoon, Lucie! Thanks for the info. > > > > After reinstalling engine with --reconfigure-optional-components Grafana > is work and link to Monitoring portal

[ovirt-users] Re: problems installing standard Linux as nodes in 4.4

2020-10-13 Thread Gianluca Cecchi
On Sat, Oct 10, 2020 at 10:13 AM Martin Perina wrote: [snip] >> Can I replicate the command that the engine would run on host through ssh? >> > > I don't think so there is an easy way to do it > Let's see what else we can get from the logs... > > Martin > > Hi, I've run on engine the command

[ovirt-users] Re: problems installing standard Linux as nodes in 4.4

2020-10-09 Thread Gianluca Cecchi
On Fri, Oct 9, 2020 at 7:12 PM Martin Perina wrote: > > > Could you please share with us all logs from engine gathered by > logcollector? We will try to find out any clue what's wrong in your env ... > > Thanks, > Martin > > I will try to collect. In the mean time I've found that SSH could be in

[ovirt-users] Re: problems installing standard Linux as nodes in 4.4

2020-10-09 Thread Gianluca Cecchi
On Fri, Oct 9, 2020 at 6:29 PM Martin Perina wrote: > > > On Fri, Oct 9, 2020 at 5:54 PM Gianluca Cecchi > wrote: > >> On Fri, Oct 9, 2020 at 4:58 PM Martin Perina wrote: >> >>> Hi Gianluca, >>> >>> could you please check selinux context o

[ovirt-users] Re: problems installing standard Linux as nodes in 4.4

2020-10-09 Thread Gianluca Cecchi
On Fri, Oct 9, 2020 at 4:58 PM Martin Perina wrote: > Hi Gianluca, > > could you please check selinux context of > /var/log/ovirt-engine/ansible-runner-service.log to see if you are not > affected by https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1880171#c5 ? > > Thanks, > Martin > Thanks for

[ovirt-users] Re: problems installing standard Linux as nodes in 4.4

2020-10-09 Thread Gianluca Cecchi
On Thu, Oct 8, 2020 at 5:13 PM Gianluca Cecchi wrote: > > > On Thu, Oct 8, 2020 at 5:08 PM Gianluca Cecchi > wrote: > >> On Thu, Oct 8, 2020 at 4:59 PM Dana Elfassy wrote: >> >>> And also please attach the content of the file found at: >>> /etc/ansi

[ovirt-users] Re: problems installing standard Linux as nodes in 4.4

2020-10-08 Thread Gianluca Cecchi
On Thu, Oct 8, 2020 at 5:08 PM Gianluca Cecchi wrote: > On Thu, Oct 8, 2020 at 4:59 PM Dana Elfassy wrote: > >> And also please attach the content of the file found at: >> /etc/ansible-runner-service/config.yaml >> >> On Thu, Oct 8, 2020 at 5:55 PM Dana Elfa

[ovirt-users] Re: problems installing standard Linux as nodes in 4.4

2020-10-08 Thread Gianluca Cecchi
On Thu, Oct 8, 2020 at 4:59 PM Dana Elfassy wrote: > And also please attach the content of the file found at: > /etc/ansible-runner-service/config.yaml > > On Thu, Oct 8, 2020 at 5:55 PM Dana Elfassy wrote: > >> Hi Gianluca, >> Please execute the following command on your engine, save the

[ovirt-users] problems installing standard Linux as nodes in 4.4

2020-10-08 Thread Gianluca Cecchi
Hello, due to missing megaraid_sas kernel module in RH EL 8 and CentOS 8, I'm deploying a new oVirt host using CentOS 8 and elrepo kernel driver and not ovirt node ng. Based on installation guide: - install CentOS 8.2 ("Server" chosen as base environment) - yum install

[ovirt-users] Upgrade oVirt from 4.3.10 to 4.4.2 and AD users

2020-10-06 Thread Gianluca Cecchi
Hello, I'm upgrading a standalone engine with local database and with 3 hosts from oVirt 4.3.10 to 4.4.2 and I'm cross checking both oVirt and RHV documents. In my oVirt environment I have integration with AD for web admin access. Inside RHV upgrade guide docs there is this statement regarding

[ovirt-users] Re: engine-setup in 4.4.2 not using yum/dnf proxy?

2020-10-06 Thread Gianluca Cecchi
On Tue, Oct 6, 2020 at 11:33 AM Gianluca Cecchi wrote: > Hello, > I'm testing upgrade from 4.3.10 to 4.4.2 for a standalone manager with > local database environment. > I configured the new engine system as a CentOS 8.2 with a proxy in > /etc/yum.conf (that is a link to /

[ovirt-users] Re: ovirt-engine and host certification is expired in ovirt4.0

2020-10-06 Thread Gianluca Cecchi
On Tue, Oct 6, 2020 at 11:33 AM Martin Perina wrote: > Hi, > > we have mentioned several times that it doesn't make sense to oVirt on a > single host setup. So you really need to add 2nd host to your setup, move > the 1st host to Maintenance and execute Enroll certificates. > > Regards, > Martin

[ovirt-users] Re: oVirt Node 4.4.2 is now generally available

2020-10-06 Thread Gianluca Cecchi
On Tue, Oct 6, 2020 at 11:25 AM Martin Perina wrote: > >> You say to drive a command form the engine that is a VM that runs inside >> the host, but ask to shutdown VMs running on host before... >> This is a self hosted engine composed by only one single host. >> Normally I would use the

[ovirt-users] engine-setup in 4.4.2 not using yum/dnf proxy?

2020-10-06 Thread Gianluca Cecchi
Hello, I'm testing upgrade from 4.3.10 to 4.4.2 for a standalone manager with local database environment. I configured the new engine system as a CentOS 8.2 with a proxy in /etc/yum.conf (that is a link to /etc/dnf/dnf.com) and that worked for all the steps until engine-setup. Now I get this

[ovirt-users] Re: oVirt Node 4.4.2 is now generally available

2020-10-05 Thread Gianluca Cecchi
On Mon, Oct 5, 2020 at 3:13 PM Dana Elfassy wrote: > Can you shutdown the vms just for the upgrade process? > > On Mon, Oct 5, 2020 at 1:57 PM Gianluca Cecchi > wrote: > >> On Mon, Oct 5, 2020 at 12:52 PM Dana Elfassy wrote: >> >>> In order to r

[ovirt-users] Re: oVirt Node 4.4.2 is now generally available

2020-10-05 Thread Gianluca Cecchi
On Mon, Oct 5, 2020 at 12:52 PM Dana Elfassy wrote: > In order to run the playbooks you would also need the parameters that they > use - some are set on the engine side > Why can't you upgrade the host from the engine admin portal? > > Because when you upgrade a host you put it into maintenance

[ovirt-users] Re: oVirt Node 4.4.2 is now generally available

2020-10-05 Thread Gianluca Cecchi
On Mon, Oct 5, 2020 at 10:37 AM Dana Elfassy wrote: > Yes. > The additional main tasks that we execute during host upgrade besides > updating packages are certificates related (check for certificates > validity, enroll certificates) , configuring advanced virtualization and > lvm filter > Dana >

[ovirt-users] Re: oVirt Node 4.4.2 is now generally available

2020-10-05 Thread Gianluca Cecchi
On Mon, Oct 5, 2020 at 8:31 AM Sandro Bonazzola wrote: > >> OK, so I tried on my single host HCI installed with ovirt-node-ng 4.4.0 >> and gluster wizard and never update until now. >> Updated self hosted engine to 4.4.2 without problems. >> >> My host doesn't have any filter or global_filter

[ovirt-users] Re: oVirt Node 4.4.2 is now generally available

2020-10-05 Thread Gianluca Cecchi
On Mon, Oct 5, 2020 at 2:19 AM Nir Soffer wrote: > On Sun, Oct 4, 2020 at 6:09 PM Amit Bawer wrote: > > > > > > > > On Sun, Oct 4, 2020 at 5:28 PM Gianluca Cecchi < > gianluca.cec...@gmail.com> wrote: > >> > >> On Sun, Oct 4, 2020 at 10:

[ovirt-users] Re: oVirt Node 4.4.2 is now generally available

2020-10-04 Thread Gianluca Cecchi
On Sun, Oct 4, 2020 at 10:21 AM Amit Bawer wrote: > > > Since there wasn't a filter set on the node, the 4.4.2 update added the > default filter for the root-lv pv > if there was some filter set before the upgrade, it would not have been > added by the 4.4.2 update. > >> >> Do you mean that I

[ovirt-users] Re: oVirt Node 4.4.2 is now generally available

2020-10-03 Thread Gianluca Cecchi
On Sat, Oct 3, 2020 at 9:42 PM Amit Bawer wrote: > > > On Sat, Oct 3, 2020 at 10:24 PM Amit Bawer wrote: > >> >> >> For the gluster bricks being filtered out in 4.4.2, this seems like [1]. >> >> [1] https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1883805 >> > > Maybe remove the lvm filter from

[ovirt-users] Re: oVirt Node 4.4.2 is now generally available

2020-10-03 Thread Gianluca Cecchi
On Sat, Oct 3, 2020 at 6:33 PM Gianluca Cecchi wrote: > Sorry I see that there was an error in the lsinitrd command in 4.4.2, > inerting the "-f" position. > Here the screenshot that shows anyway no filter active: > > https://drive.google.com/file/d/19VmgvsHU2DhJCRzC

[ovirt-users] Re: oVirt Node 4.4.2 is now generally available

2020-10-03 Thread Gianluca Cecchi
Sorry I see that there was an error in the lsinitrd command in 4.4.2, inerting the "-f" position. Here the screenshot that shows anyway no filter active: https://drive.google.com/file/d/19VmgvsHU2DhJCRzCbO9K_Xyr70x4BqXX/view?usp=sharing Gianluca On Sat, Oct 3, 2020 at 6:26 PM Gianl

[ovirt-users] Re: oVirt Node 4.4.2 is now generally available

2020-10-03 Thread Gianluca Cecchi
On Sat, Oct 3, 2020 at 4:06 PM Amit Bawer wrote: > From the info it seems that startup panics because gluster bricks cannot > be mounted. > > Yes, it is so This is a testbed NUC I use for testing. It has 2 disks, the one named sdb is where ovirt node has been installed. The one named sda is

[ovirt-users] oVirt 4.3.10 and ansible default timeouts

2020-10-02 Thread Gianluca Cecchi
Hello, in the past when I was in 4.3.7 I used this file: /etc/ovirt-engine/engine.conf.d/99-ansible-playbook-timeout.conf with ANSIBLE_PLAYBOOK_EXEC_DEFAULT_TIMEOUT=80 to bypass the default of 30 minutes at that time. I updated in steps to 4.3.8 (in February), 4.3.9 (in April) and 4.3.10 (in

[ovirt-users] Re: VM AutoStart

2020-10-01 Thread Gianluca Cecchi
On Wed, Sep 30, 2020 at 9:14 PM Jeremey Wise wrote: > i would like to eventually go ansible route.. and was starting down that > path but this is fabulous. > > I will modify and post how it went. > > One question: How /where do you set this saved new and delicious script > so once

[ovirt-users] Source storage domain info in storage live migration

2020-09-29 Thread Gianluca Cecchi
Hello, having to monitor and check live storage migrations, it seems to me that scrolling through events I can see information about the target storage domain name, but nothing about the source. Is it correct? Can it be added? Which kind of rfe bugzilla should I use in case? Against what?

[ovirt-users] Re: oVirt Node 4.4.2 is now generally available

2020-09-25 Thread Gianluca Cecchi
On Fri, Sep 25, 2020 at 1:57 PM Sandro Bonazzola wrote: > oVirt Node 4.4.2 is now generally available > > The oVirt project is pleased to announce the general availability of oVirt > Node 4.4.2 , as of September 25th, 2020. > > This release completes the oVirt 4.4.2 release published on

[ovirt-users] Re: info on iSCSI connection setup in oVirt 4.4

2020-09-23 Thread Gianluca Cecchi
On Wed, Sep 23, 2020 at 1:22 PM Ales Musil wrote: > > > On Wed, Sep 23, 2020 at 1:18 PM Nir Soffer wrote: > >> On Wed, Sep 23, 2020 at 1:29 PM Gianluca Cecchi >> wrote: >> > >> > Hello, >> > supposing to have a node that connects to an

[ovirt-users] info on iSCSI connection setup in oVirt 4.4

2020-09-23 Thread Gianluca Cecchi
Hello, supposing to have a node that connects to an iSCSI storage domain in oVirt 4.4, is there any particular requirement in the configuration of the network adapter (ifcfg-eno1 file) when I pre-configure the server OS? Eg, do I need to have it managed by NetworkManager in 4.4? Can I instead set

[ovirt-users] Re: How to discover why a VM is getting suspended without recovery possibility?

2020-09-22 Thread Gianluca Cecchi
On Tue, Sep 22, 2020 at 9:12 AM Vinícius Ferrão via Users wrote: > Hi Strahil, yes I can’t find anything recently either. You digged way > further then me, I found some regressions on the kernel but I don’t know if > it’s related or not: > > https://patchwork.kernel.org/patch/5526561/ >

[ovirt-users] Re: oVirt 4.4.2 is now generally available

2020-09-21 Thread Gianluca Cecchi
On Mon, Sep 21, 2020 at 5:26 PM Sandro Bonazzola wrote: > > > Il giorno lun 21 set 2020 alle ore 17:13 Gianluca Cecchi < > gianluca.cec...@gmail.com> ha scritto: > >> >> On Thu, Sep 17, 2020 at 4:06 PM Lev Veyde wrote: >> >>> The oVirt project

[ovirt-users] Re: oVirt 4.4.2 is now generally available

2020-09-21 Thread Gianluca Cecchi
On Mon, Sep 21, 2020 at 5:12 PM Gianluca Cecchi wrote: > > On Thu, Sep 17, 2020 at 4:06 PM Lev Veyde wrote: > >> The oVirt project is excited to announce the general availability of >> oVirt 4.4.2 , as of September 17th, 2020. >> >> >> > [snip] >

[ovirt-users] Re: oVirt 4.4.2 is now generally available

2020-09-21 Thread Gianluca Cecchi
On Thu, Sep 17, 2020 at 4:06 PM Lev Veyde wrote: > The oVirt project is excited to announce the general availability of oVirt > 4.4.2 , as of September 17th, 2020. > > > [snip] > oVirt Node 4.4 based on CentOS Linux 8.2 (available for x86_64 only) will > be released separately due to a blocker

[ovirt-users] Any eta for 4.4.2 final?

2020-09-15 Thread Gianluca Cecchi
Hello, I would like to upgrade a 4.4.0 environment to the latest 4.4.2 when available. Any indication if there are any show stoppers after the rc5 released on 27th of August or any eta about other release candidates? Thanks, Gianluca ___ Users mailing

[ovirt-users] Re: [ANN] oVirt 4.4.2 Fifth Release Candidate is now available for testing

2020-08-27 Thread Gianluca Cecchi
On Thu, Aug 27, 2020 at 11:06 AM Lev Veyde wrote: > oVirt 4.4.2 Fifth Release Candidate is now available for testing > > The oVirt Project is pleased to announce the availability of oVirt 4.4.2 > Fifth Release Candidate for testing, as of August 27th, 2020. > > This update is the second in a

[ovirt-users] Re: Error exporting into ova

2020-08-27 Thread Gianluca Cecchi
On Tue, Aug 25, 2020 at 3:29 PM Tommaso - Shellrent wrote: > Hi Gianluca. > > We have a problem wit "export as ova" too. > > In our env we back up all the vm with a python script that run an export. > > If we run multiple export at the same time, also on different > datacenter[but same engine],

[ovirt-users] Re: TroubleshootingoVirt Node deploy FQDN not reachable

2020-08-27 Thread Gianluca Cecchi
On Thu, Aug 27, 2020 at 2:49 AM David White via Users wrote: > > > The responses to the bugzilla make it sound like a second, unused, disk, > is required. Is that the case? > yes, it is required to install the OS from the ovirt-node-ng iso on the first disk and then select the second empty disk

[ovirt-users] Re: i/o wait and slow system

2020-08-26 Thread Gianluca Cecchi
On Wed, Aug 26, 2020 at 8:19 PM info--- via Users wrote: > I enabled libgfapi and powered off / on the VM. > > - engine-config --all > - LibgfApiSupported: true version: 4.3 > > How can I see that this is active on the VM? The disk looks the same like > before. > > - virsh dumpxml 15 > >

[ovirt-users] Re: Is oVirt suited for supporting long-lived VMs than OpenStack?

2020-08-24 Thread Gianluca Cecchi
On Mon, Aug 24, 2020 at 12:56 PM yam yam wrote: > thank you Gianluca for the good link. > it was really helpful and, they are really different considering the > notion. > > but as "OpenStack" implements many features not only for cloud but also > for traditional workload, I guess it's also good

[ovirt-users] Re: [ANN] oVirt 4.4.2 Fourth Release Candidate is now available for testing

2020-08-23 Thread Gianluca Cecchi
On Thu, Aug 20, 2020 at 12:25 PM Lev Veyde wrote: > oVirt 4.4.2 Fourth Release Candidate is now available for testing > > I confirm that I was able to complete this kind of nested installation: physical environment is a 4.3.10 single host HCI. Inside this physical environment I configured a VM

[ovirt-users] Re: Is oVirt suited for supporting long-lived VMs than OpenStack?

2020-08-20 Thread Gianluca Cecchi
Il Gio 20 Ago 2020, 10:08 Luca 'remix_tj' Lorenzetto < lorenzetto.l...@gmail.com> ha scritto: > On Thu, Aug 20, 2020 at 10:02 AM yam yam wrote: > > > > thanks, Luca > > > > As you said, I thought they have different use cases like pets vs cattle. > > but as OpenStack supports many features(like

[ovirt-users] Re: Has anyone ever had success importing an OVA VM exported from oVirt to VirtualBox or VMware? On Windows?

2020-08-06 Thread Gianluca Cecchi
On Thu, Aug 6, 2020 at 6:33 PM wrote: > I have tried importing oVirt exported VMs (which correctly imported and > ran on a second oVirt host) both on VMware workstation 15.5.6 and > VirtualBox 6.1.12 running on a Windows 2019 host without success. > > I've also tried untaring the *.ova into the

[ovirt-users] Re: Resize partition cause oVirt installation failed

2020-08-03 Thread Gianluca Cecchi
On Mon, Aug 3, 2020 at 6:00 PM Strahil Nikolov wrote: > Are you using the oVirt node ? > > If you use custom setup, you need to have the same partitions/LVs that > are used by default . > > Can you give a screenshot of the installer? > > Best Regards, > Strahil Nikolov > > In my case it

[ovirt-users] Re: Resize partition cause oVirt installation failed

2020-08-03 Thread Gianluca Cecchi
On Mon, Aug 3, 2020 at 2:58 PM hkexdong--- via Users wrote: > I've 2 x 512GB SSD. Purely for oVirt 4.4.1 (CentOS 8.2) installation. > Using auto partitioning will assign 800+ GB to root partition. I think > that's too much so manually reduce it to 80 GB. > As there are 2 disks. I want to form

[ovirt-users] Re: OVA export creates empty and unusable images

2020-08-03 Thread Gianluca Cecchi
On Sat, Aug 1, 2020 at 11:48 AM wrote: > I confirm, I get "qemu-img: /dev/loop0: error while converting qcow2: > Could not open device: Permission denied", too. > > You've nailed it and Nir has pasted your log into the bug report 1862115. > > It seems that actually the problem happens only the

[ovirt-users] Re: OVA export creates empty and unusable images

2020-07-31 Thread Gianluca Cecchi
On Sat, Aug 1, 2020 at 12:36 AM wrote: > Wow, it seems a good find for a potential reason! > Yes, but did you check the files at the path I gave you? > > Did you get a chance to test the OVA export/import cycle? > > Right now. Environment with oVirt 4.3.10. I have a CentOS 8 VM with a 20Gb

[ovirt-users] Re: testing ovirt 4.4 as single node VM inside 4.3

2020-07-31 Thread Gianluca Cecchi
On Fri, Jul 31, 2020 at 5:37 PM Philip Brown wrote: > > > I'm having problems importing OVA exports from vmware 4, into ovirt 4.3 > So do you mean an OVA created in vSphere and to be used then in oVirt? What kind of problems? Too generic... You can also select Compute --> Virtual Machines

[ovirt-users] Re: OVA export creates empty and unusable images

2020-07-30 Thread Gianluca Cecchi
On Thu, Jul 30, 2020 at 4:04 PM wrote: > Here is the ticket: https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1862115 > > could it be this bug: https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1813028 ? It seems only verified as a status. Can you check /var/log/ovirt-engine/ova/ (on engine I presume) if

[ovirt-users] Re: OVA export creates empty and unusable images

2020-07-30 Thread Gianluca Cecchi
On Thu, Jul 30, 2020 at 2:37 PM wrote: > I've tested this now in three distinct farms with CentOS7.8 and the latest > oVirt 4.3 release: OVA export files only contain an XML header and then > lots of zeros where the disk images should be. > > Where an 'ls -l .ova' shows a file about the size of

[ovirt-users] Re: 10GB disk created on glusterfs storage has only 4096B in vm

2020-07-29 Thread Gianluca Cecchi
On Wed, Jul 29, 2020 at 7:13 PM Jiří Sléžka wrote: > > > thanks for reply. In my case it loks like I have not > "performance.stat-prefetch" enabled... > > [root@ovirt-hci01 ~]# gluster volume info vms > > Volume Name: vms > Type: Replicate > Volume ID: ba5fd3b8-0704-4462-8257-94b77a1222c4 >

[ovirt-users] Re: Shutdown procedure for single host HCI Gluster

2020-07-25 Thread Gianluca Cecchi
On Wed, Apr 15, 2020 at 4:52 PM Gianluca Cecchi wrote: [snip] > Snippet for hosted engine hosts shutdown: > > - name: Shutdown of HE hosts > command: >- > ssh -o UserKnownHostsFile=/dev/null -o StrictHostKeyChecking=no > -i /etc/

[ovirt-users] Re: HostedEngine start error: could not find capabilities for arch=x86_64 domaintype=kvm

2020-07-23 Thread Gianluca Cecchi
On Thu, Jul 23, 2020 at 2:55 PM Gianluca Cecchi wrote: > Hello, > I'm importing a VM into a new oVirt environment that is in 4.3.10: the new > host is the same as the previous one (only difference it is in 4.3.10 while > the old one in 4.3.9). > This VM acted as a single host

[ovirt-users] HostedEngine start error: could not find capabilities for arch=x86_64 domaintype=kvm

2020-07-23 Thread Gianluca Cecchi
Hello, I'm importing a VM into a new oVirt environment that is in 4.3.10: the new host is the same as the previous one (only difference it is in 4.3.10 while the old one in 4.3.9). This VM acted as a single host HCI environment (with 4.3.9). I imported the storage domain containing the VM and its

[ovirt-users] Re: Hosted Engine | Ovirt 4.4.1

2020-07-22 Thread Gianluca Cecchi
On Wed, Jul 22, 2020 at 1:51 PM Vijay Sachdeva via Users wrote: > Anyone has any solution for this? > > > > Vijay Sachdeva > > > follow this bug for a, not released yet, fix: https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1858234 and several threads on list archives about related problems

[ovirt-users] Re: Ovirt Hosted Engine Setup

2020-07-21 Thread Gianluca Cecchi
On Tue, Jul 21, 2020 at 6:56 AM Vijay Sachdeva via Users wrote: > Hi Ritesh, > > > > Currently I can’t use 4.4, I am using 4.3.8 for the deployment and now > using from CLI it got stuck here: > > > > > > I want to understand, what actually it is trying to do in the backend. Is > it like trying

[ovirt-users] Re: Info on transporting a gluster storage domain

2020-07-19 Thread Gianluca Cecchi
On Fri, Jul 17, 2020 at 2:36 PM Gianluca Cecchi wrote: [snip > I want to scratch env1 but preserve and then import vmstore and big2 > storage domains in env2 > [snip] > and then? > What should I do at gluster commands level to "import" the already setup

[ovirt-users] Re: ovirt 4.4.1.1 hci and problems with ansible 2.9.10 and/or missing python2

2020-07-17 Thread Gianluca Cecchi
On Fri, Jul 17, 2020 at 8:20 PM Edward Berger wrote: > cockpit hosted-engine deploy fails after defining VM name with static > address with similar python2 error. > > Yes I already reported both here and in the bugzilla, but to fix that it would be necessary to trick with the engine VM (aka the

[ovirt-users] Re: oVirt Node 4.4.1.1 Cockpit Hyperconverged Gluster deploy fails insufficient free space no matter how small the volume is set

2020-07-17 Thread Gianluca Cecchi
14:48:39 GMT+03:00, Gianluca Cecchi < > gianluca.cec...@gmail.com> написа: > >On Fri, Jul 17, 2020 at 1:34 PM Dominique Deschênes < > >dominique.desche...@gcgenicom.com> wrote: > > > >> Hi, > >> > >> I use ovirt ISO file ovirt-

[ovirt-users] Info on transporting a gluster storage domain

2020-07-17 Thread Gianluca Cecchi
Hello, I have env1 and env2, both in 4.3 and both configured as single host HCI environments. On both I have the predefined hosted_storage, data and vmstore gluster storage domains. On env1 I have hosted_storage and data on a disk, and vmstore on a whole different disk. I also have a "big2"

[ovirt-users] Re: oVirt Node 4.4.1.1 Cockpit Hyperconverged Gluster deploy fails insufficient free space no matter how small the volume is set

2020-07-17 Thread Gianluca Cecchi
On Fri, Jul 17, 2020 at 1:34 PM Dominique Deschênes < dominique.desche...@gcgenicom.com> wrote: > Hi, > > I use ovirt ISO file ovirt-node-ng-installer-4.4.1-2020070811.el8.iso > (July 8). > > I just saw that there is a new version of July 13 (4.4.1-2020071311). I will > try it. > > > No. See my

[ovirt-users] Re: ovirt 4.4.1.1 hci and problems with ansible 2.9.10 and/or missing python2

2020-07-17 Thread Gianluca Cecchi
On Fri, Jul 17, 2020 at 12:13 PM Martin Perina wrote: > I've reverified that install new host, check for upgrades, upgrade host > and enroll certificates work fine even with ansible 2.9.10 on standalone > engine installation. So there is some issue inside HCI installer, which > doesn't handle

[ovirt-users] Re: ovirt 4.4.1.1 hci and problems with ansible 2.9.10 and/or missing python2

2020-07-17 Thread Gianluca Cecchi
On Fri, Jul 17, 2020 at 11:25 AM Gianluca Cecchi wrote: > On Fri, Jul 17, 2020 at 11:04 AM Gianluca Cecchi < > gianluca.cec...@gmail.com> wrote: > >> On Fri, Jul 17, 2020 at 10:58 AM Gianluca Cecchi < >> gianluca.cec...@gmail.com> wrote: >> >>>

[ovirt-users] Re: ovirt 4.4.1.1 hci and problems with ansible 2.9.10 and/or missing python2

2020-07-17 Thread Gianluca Cecchi
On Fri, Jul 17, 2020 at 11:04 AM Gianluca Cecchi wrote: > On Fri, Jul 17, 2020 at 10:58 AM Gianluca Cecchi < > gianluca.cec...@gmail.com> wrote: > >> On Fri, Jul 17, 2020 at 10:54 AM Martin Perina >> wrote: >> >>> Hi Gianluca, >>> >

[ovirt-users] Re: ovirt 4.4.1.1 hci and problems with ansible 2.9.10 and/or missing python2

2020-07-17 Thread Gianluca Cecchi
On Fri, Jul 17, 2020 at 10:58 AM Gianluca Cecchi wrote: > On Fri, Jul 17, 2020 at 10:54 AM Martin Perina wrote: > >> Hi Gianluca, >> >> that's very strange error, because I'm 100% sure we are using yum module >> with Python3 in several other roles including adding

[ovirt-users] Re: ovirt 4.4.1.1 hci and problems with ansible 2.9.10 and/or missing python2

2020-07-17 Thread Gianluca Cecchi
On Fri, Jul 17, 2020 at 10:54 AM Martin Perina wrote: > Hi Gianluca, > > that's very strange error, because I'm 100% sure we are using yum module > with Python3 in several other roles including adding host to engine or > upgrading host and so far I haven't heard any issue with ansible 2.9.10 and

[ovirt-users] Re: ovirt 4.4.1.1 hci and problems with ansible 2.9.10 and/or missing python2

2020-07-17 Thread Gianluca Cecchi
Same problem for the next stage [ INFO ] TASK [ovirt.hosted_engine_setup : Install oVirt Hosted Engine packages] [ ERROR ] fatal: [localhost]: FAILED! => {"attempts": 10, "changed": false, "msg": "The Python 2 yum module is needed for this module. If you require Python 3 support use the `dnf`

[ovirt-users] Re: oVirt Node 4.4.1.1 Cockpit Hyperconverged Gluster deploy fails insufficient free space no matter how small the volume is set

2020-07-17 Thread Gianluca Cecchi
On Fri, Jul 17, 2020 at 10:09 AM Strahil Nikolov via Users wrote: > What version of CentOS 8 are you using -> Stream or regular, version ? > > Best Regards, > Strahil Nikolov Strahil, see the other thread I have just opened. It happens also to me with latest oVirt node iso for 4.4.1.1 dated

[ovirt-users] ovirt 4.4.1.1 hci and problems with ansible 2.9.10 and/or missing python2

2020-07-17 Thread Gianluca Cecchi
Hello, today I wanted to test a single host hci install using ovirt-node-ng-installer-4.4.1-2020071311.el8.iso On this same environment 4.4.0 gui wizard worked ok, apart a final problem with cpu flags and final engine boot up, so I wanted to verify if all is ok now, because that problem should

[ovirt-users] Re: VM Snapshot inconsistent

2020-07-14 Thread Gianluca Cecchi
On Tue, Jul 14, 2020 at 10:50 PM Nir Soffer wrote: > > > Fixing the metadata is not easy. > > First you have to find the volumes related to this disk. You can find > the disk uuid and storage > domain uuid in engine ui, and then you can find the volumes like this: > > lvs -o vg_name,lv_name,tags

[ovirt-users] Re: [OT] Major and minor numbers assigned to /dev/vdx virtio devices

2020-07-14 Thread Gianluca Cecchi
On Tue, Jul 14, 2020 at 4:40 PM Stefan Hajnoczi wrote: > On Mon, Jul 13, 2020 at 09:53:31PM +0300, Nir Soffer wrote: > > On Wed, Jul 1, 2020 at 5:55 PM Gianluca Cecchi > > wrote: > > > > > > Hello, > > > isn't there an official major/minor numbering

[ovirt-users] Re: video virtio (instead of qxl)

2020-07-14 Thread Gianluca Cecchi
On Tue, Jul 14, 2020 at 11:44 AM Michael Lipp wrote: > Hi, > > I've searched to no avail: is it possible to use video virtio (instead of > qxl) in a VM managed by oVirt? I have much better performance with video > virtio when testing this with "plain" libvirt. > > I would have at least expected

[ovirt-users] Re: Is there a way to access VM data that is stored using iscsi block storage outside of the ovirt platform ?

2020-07-10 Thread Gianluca Cecchi
On Fri, Jul 10, 2020 at 3:16 PM Kevin Doyle wrote: > We have had problems trying to get our broken hosted engine to work. The > datastore for all the VM's was stored in an iscsi storage that was > deactivated before the platform went down, I am now looking for a way to > access this data and

[ovirt-users] [OT] Major and minor numbers assigned to /dev/vdx virtio devices

2020-07-01 Thread Gianluca Cecchi
Hello, isn't there an official major/minor numbering scheme for virtio disks? Sometimes I see 251 major or 252 or so... what is the udev assignment logic? Reading here: https://www.kernel.org/doc/Documentation/admin-guide/devices.txt 240-254 block LOCAL/EXPERIMENTAL USE

[ovirt-users] status of oVirt 4.4.x and CentOS 8.2

2020-06-19 Thread Gianluca Cecchi
Hello, what is the current status both if using plain CentOS based nodes and ovirt-node-ng? Do the release of CentOS 8.2 impact new installation for 4.4.0 and/or 4.4.1rc? Thanks, Gianluca ___ Users mailing list -- users@ovirt.org To unsubscribe send an

[ovirt-users] Re: Ansible ovirt_disk module: how to attach disk without activation

2020-06-17 Thread Gianluca Cecchi
On Tue, Jun 16, 2020 at 10:04 AM Martin Necas wrote: > Hi Gianluca, > > this looks like an issue in the module. > I have created PR which should fix the problem [1]. > Please check it out. You can manually create an ansible library to which > you would copy the module and add the fix there or

[ovirt-users] Re: Ansible ovirt_disk module: how to attach disk without activation

2020-06-15 Thread Gianluca Cecchi
On Mon, Jun 15, 2020 at 11:47 PM Gianluca Cecchi wrote: > > register: disk_attach_info > > But going to see registered variable it contains "active: true": > > "disk_activate_info": { > "changed": false, &g

[ovirt-users] Ansible ovirt_disk module: how to attach disk without activation

2020-06-15 Thread Gianluca Cecchi
Hello, root problem in a 4.3.8 environment is that sometimes when I hot add a floating disk to a VM in web admin gui, it attaches and also activates it by default (the flag is checked by default, but you can uncheck it) and this two-phases action fails as a single step. What I get is: VDSM ovhost

[ovirt-users] Re: how to test incremental backup in 4.4

2020-06-10 Thread Gianluca Cecchi
On Wed, Jun 10, 2020 at 10:18 AM Eyal Shenitzky wrote: > Hopefully yes, just validate that the libvirt version is >= 6.0.0. > > While do you confirm that Qemu 4.1 vs 4.2 is not essential for the feature? Gianluca ___ Users mailing list --

[ovirt-users] Re: how to test incremental backup in 4.4

2020-06-10 Thread Gianluca Cecchi
On Wed, Jun 10, 2020 at 9:51 AM Eyal Shenitzky wrote: > > > On Tue, 9 Jun 2020 at 13:44, Nir Soffer wrote: > >> On Tue, Jun 9, 2020 at 11:51 AM Gianluca Cecchi >> wrote: >> > >> > On Tue, Jun 9, 2020 at 10:39 AM Joseph Goldman >> wrote: >

[ovirt-users] Re: ovirt vm backup tool

2020-06-09 Thread Gianluca Cecchi
On Tue, Jun 9, 2020 at 5:24 PM Shani Leviim wrote: > Hi Shashank, > You can use the new incremental backup feature, which available for a tech > preview for ovirt 4.4. > It seems it is not so; see this thread and errors received in 4.4 and latest answer from Nir:

[ovirt-users] Re: how to test incremental backup in 4.4

2020-06-09 Thread Gianluca Cecchi
On Tue, Jun 9, 2020 at 10:39 AM Joseph Goldman wrote: > I could be wrong but i believe you need to push libvirt / qemu to a newer > release on your hosts to enable the feature. This may be a 4.3 only thing > though. > > I have 4.4 and currently on host: qemu-kvm-4.1.0-23.el8.1.x86_64

[ovirt-users] Re: how to test incremental backup in 4.4

2020-06-09 Thread Gianluca Cecchi
On Mon, Jun 8, 2020 at 1:53 PM Eyal Shenitzky wrote: > Thank you! > > We will be glad to have some feedback when you have some. > > Please keep posted. > > Just the first steps. I enabled in engine the incremental backup feature and restarted engine service. Created a CentOS 8.1 VM to backup,

[ovirt-users] Re: Upgrade from 4.3.7 to 4.4 report (through scratch reinstall)

2020-06-09 Thread Gianluca Cecchi
On Tue, Jun 9, 2020 at 7:57 AM Yedidyah Bar David wrote: [snip] > > > > > Exported the VMs to an export storage domain offered through an external > USB disk > > Any particular reason to do this instead of upgrade via engine > backup/restore? > Each has its own Pros and Cons, of course. > > I

[ovirt-users] Upgrade from 4.3.7 to 4.4 report (through scratch reinstall)

2020-06-08 Thread Gianluca Cecchi
Just to give a report of final success updating from 4.3.7 to 4.4 one of my home labs, composed by a single host. hw: Intel NUC6i5SY with 32G of ram and 2 SSD disks (250Gb and 500Gb) source sw: oVirt 4.3.7 single host with CentOS 7 OS and storage provided through the host itself via NFS (not

[ovirt-users] Re: how to test incremental backup in 4.4

2020-06-08 Thread Gianluca Cecchi
On Mon, Jun 8, 2020 at 3:23 PM Eyal Shenitzky wrote: > This will be a tech-preview in 4.4 due to the fact it is still a > tech-preview in qemu and Libvirt. > > Do you mean from RH EL 8 point of view or upcoming RHV 4.4 (now in beta) point of view or the two upstream projects themselves point of

[ovirt-users] Re: how to test incremental backup in 4.4

2020-06-08 Thread Gianluca Cecchi
On Sun, Jun 7, 2020 at 1:33 PM Eyal Shenitzky wrote: > > > On Sun, 7 Jun 2020 at 14:29, Eyal Shenitzky wrote: > >> Hi Gianluca, >> >> On Thu, 4 Jun 2020 at 02:04, Gianluca Cecchi >> wrote: >> >>> Hello, >>> going to test increm

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   >