If you found yourself between the ceiling and the drywall (think of Fantastic 
Voyage and being in a submarine) you won’t see any exposed combustible 
construction.  All is well…..no sprinklers required.

If you piloted your submarine to the space between the layers of drywall, 
you’ll see the wood joists.  Now you’re in an exposed combustible concealed 
space to which you would look to other exemptions (e.g.,  8.15.1.2.3) to get 
you out of the space and unshink (probably not a word) you back to normal size.

From: Sprinklerforum [mailto:[email protected]] On 
Behalf Of Mick Dugal
Sent: 2017/03/20 1:38 PM
To: [email protected]
Subject: Re: Concealed Combustible Spaces with Gyp Bd?

Right, but then it directs you to the exceptions:
8.15.1.2.1*    Concealed spaces of noncombustible and limited-combustible 
construction with minimal combustible loading having no access shall not 
require sprinkler protection

I would think the above code applies but does adding 2 layers of 5/8" drywall 
make wood framing noncombustible *construction*?

If not, then I wonder about:

8.15.1.2.10     Concealed spaces where rigid materials are used and the exposed 
surfaces have a flame spread index of 25 or less, and the materials have been 
demonstrated not
to propagate fire more than 10.5 ft (3.2 m) when tested in accordance with ASTM 
E 84, Standard Test Method of Surface Burning Characteristics of Building 
Materials, or ANSI/UL
723, Standard for Test for Surface Burning Characteristics of Building 
Materials, extended for an additional 20 minutes in the form in which they are 
installed, shall not require
sprinkler protection.



On Mon, Mar 20, 2017 at 10:32 AM, Roland Huggins 
<[email protected]<mailto:[email protected]>> wrote:
Start with the opening paragraph 8.15.1.1 where it states - EXPOSED combustible 
construction shall be protected



Roland Huggins, PE - Senior VP Engineering

American Fire Sprinkler Assn.

Dallas, TX

http://www.firesprinkler.org<http://www.firesprinkler.org/>



Fire Sprinklers Saves Lives



On Mar 16, 2017, at 1:42 PM, Mick Dugal 
<[email protected]<mailto:[email protected]>> wrote:

Would a wood framed corridor rocked with 2 layers of 5/8" gyp bd (a UL listed 
assembly) and a dropped acoustical grid ceiling still require sprinklers? Would 
NFPA 13 :8.15.1.2.10 permit the exclusion of sprinklers from such a space?


8.15.1.2.10     Concealed spaces where rigid materials are used and the exposed 
surfaces have a flame spread index of 25 or less, and the materials have been 
demonstrated not to propagate fire more than 10.5 ft (3.2 m) when tested in 
accordance with ASTM E 84, Standard Test Method of Surface Burning 
Characteristics of Building Materials, or ANSI/UL 723, Standard for Test for 
Surface Burning Characteristics of Building Materials, extended for an 
additional 20 minutes in the form in which they are installed, shall not 
require sprinkler protection.


_______________________________________________
Sprinklerforum mailing list
[email protected]<mailto:[email protected]>
http://lists.firesprinkler.org/listinfo.cgi/sprinklerforum-firesprinkler.org


_______________________________________________
Sprinklerforum mailing list
[email protected]<mailto:[email protected]>
http://lists.firesprinkler.org/listinfo.cgi/sprinklerforum-firesprinkler.org

_______________________________________________
Sprinklerforum mailing list
[email protected]
http://lists.firesprinkler.org/listinfo.cgi/sprinklerforum-firesprinkler.org

Reply via email to