Ma introduc si eu in discutie. Sper sa nu deranjez pe cei care posteaza regulat, in general mult mai abilitati decat mine sa ia cuvantul.

On 2007-08-01 10:55, Dan Matei wrote:
1. Cine baga pe git cuiva OOXML ?

Ca sa raspundem la intrebarea asta trebuie sa raspundem intai la celelalte.

2. Ce interese comerciale majoare se joaca aici ? Care-i miza comerciala ?

Miza comerciala (care nu este insa singura in cazul de fata) este:
-pentru Microsoft - pastrarea cvasi-monopolului actual (cvasi adica 9x.x%) in domeniul aplicatiilor/formatelor de tip Office, tinand cont de faptul ca MS Office este unul dintre cei doi piloni majori ai veniturilor Microsoft (celalalt fiind Windows); - pentru alte companii (printre care IBM si Sun, dar nu numai) spargerea acestui monopol si reinstaurarea unui mediu concurential pe aceasta piata, in care competitia sa se bazeze pe calitate si pret.

2. Fata de situatia anterioara (in care aveam doar documente Office binare), situatia de acum (cind putem avea documente Office in XMl + obiecte binare) ce ce este mai proasta ? Cu alte cuvinte: cine pierde din adoptarea standardului OOXML ?

Imi permit sa va atrag atentia asupra unei subtile confuzii: cea intre folosirea formatului OOXML si adoptarea sa ca standard ISO.

Din cate stiu, toata lumea (inclusiv cei mai vocali adversari ai OOXML) este perfect de acord ca formatul reprezinta un gigantic pas inainte fata de formatele binare folosite anterior.

De aici si pana la adoptarea sa ca standard ISO este insa cale foarte lunga. A prezenta situatia in termenii "Vreti sa folosim in continuare formatele alea binare? Pai atunci de ce sa nu-l votam?" reprezinta o eroare si nu foloseste nimanui, decat poate actionarilor Microsoft. Formatele binare clasice NU sunt standarde ISO, ci doar "standarde de facto", deci nu exista nici un motiv ca noul format sa primeasca automat girul ISO.

Folosirea OOXML ca format de salvare a datelor NU este conditionata de adoptarea sa ca standard ISO. Formatul este deja implementat in MS Office 2007, precum si in cateva versiuni anterioare, prin intermediul unui add-on, deci se poate folosi cu succes.

Intrebarea care se pune este: ce i-a apucat pe toti cu ISO?

Cheia se afla la nivel guvernamental: in mai toata Europa (si nu numai) politicile institutiilor de stat recomanda folosirea pe cat posibil a standardelor ISO. Prin urmare, daca un format de fisier dintr-o zona importanta precum munca de birou este standard ISO, putem fi siguri ca multe tari vor solicita dotarea cu software de tip office care sa foloseasca acest format.

ODF este deja standard ISO, beneficiind si de multiple implementari integrale, deci se afla intr-o pozitie excelenta pentru mandatarea folosirii sale la nivel de stat, mai ales ca exista posibilitatea alegerii dintre mai multi furnizori de soft. Si sa nu uitam ca multe companii, chiar daca nu sunt obligate sa o faca, adopta politici similare, fie din considerente proprii, fie avand contracte cu statul.

In aceste conditii, Microsoft, principalul producator de software din domeniu, ar fi avut teoretic de ales: sa implementeze formatul in suita sa Office sau sa vada exclus din cadrul achizitiilor de stat si nu numai. A ales insa o a treia varianta: sub motiv ca ODF este un format inferior, care nu poate reprezenta fidel toate posibilitatile MS Office, a creat propriul format pentru care solicita girul ISO.

Si ajungem la urmatorul punct:

3. Cine a zis ca ori OOXML ori ODF ? Adica, de ce ar fi un fan ODF impotriva adoptarii OOXML ?

Sunt aici de fapt doua intrebari, asa ca o sa incep cu a doua, plecand intr-adevar de la varianta "ori-ori".

Motivele sunt de trei feluri: ideologice, comerciale si tehnice.

Cele ideologice (adica respingerea oarba a formatului pentru ca vine de la Microsoft, the Evil Empire, condus de Darth Gates) nu ne intereseaza aici. Nu pentru ca nu ar avea importanta lor pentru utilizatori, ci pentru ca nu isi au locul intr-o discutie serioasa.

Din punct de vedere strict comercial, simplificand (grosier) situatia, putem spune ca avem formatul ODF, sustinut de IMB si Sun, si OOXML, sustinut de Microsoft. Fiecare dintre parti lupta impotriva celeilalte, ceea ce este absolut normal sa se intample intre concurenti pe o piata. Cu alte cuvinte, fiecare isi vede propriul interes, asa ca de ce ne-ar durea pe noi, utilizatorii de rand?

Intamplator ne doare, pentru ca rezultatul acestei "lupte" ne afecteaza direct.

In cazul in care ODF castiga, vom avea un singur format, general comprehensibil, cu multe implementari, iar fiecare utilizator va fi liber sa aleaga programul (si sistemul de operare!) pe care doreste sa lucreze, fiind sigur ca va avea asigurata compatibilitatea cu restul lumii. Microsoft ar fi in acest obligat sa aleaga una dintre cele doua variante prezentate mai sus, pierzand astfel controlul pietei.

In cazul victoriei OOXML, vom avea un singur format, ce-i drept superior formatelor actuale, dar implementat integral de un singur vendor, ceea ce inseamna mentinerea monopolului actual.

Tinand cont ca o economie sanatoasa are oroare de monopol, acesta afectand direct si major utilizatorul final, as spune ca rezultatul acestui conflict nu ne este indiferent.

Pentru a raspunde la eventualele contraargumente si pentru a justifica premiza "ori-ori", trebuie sa trecem la motivele tehnice. Paragrafele cu stelute de mai jos reprezinta posibilele intrebari/argumente la care incerc sa ofer un raspuns.

* De ce ori-ori? Care e problema in a avea doua standarde? *

Standardele au rolul de a asigura compatibilitatea produselor reglementate de acel standard cu aplicatiile respective, oferind clientului posibilitatea de a alege furnizorul dupa raportul calitate/pret. Mai multe standarde inseamna mai multe tipuri de aplicatii, incompatibile intre ele, si mai putini furnizori intre care se poate alege (deci oligopol sau chiar monopol pe anumite segmente).

Din acest motiv ISO insista pe evitarea situatiilor in care doua sau mai multe standarde se suprapun (reglementeaza aceleasi functii). Chiar daca exista la ora actuala astfel de situatii, nu inseamna ca sunt si de dorit.

* ODF este un format inferior! Nu poate reprezenta fidel toate functiile de care au nevoie utilizatorii / nu poate traduce fidel formatele binare existente in vederea arhivarii, pe cand OOXML poate. *

Desigur ca ODF nu este un format perfect, dar calitatile sale sunt usor de verificat pentru oricine are cunostintele tehnice necesare. De asemenea, se afla in plin proces de ameliorare, inclusiv in ce priveste sistemul de formule pentru calcul tabelar (adesea atacat de opozantii sai, din pacate pe baza unei neintelegeri) si facilitatile pentru persoanele cu handicap.

Compatibilitatea imperfecta cu formatele binare existente nu este vina creatorilor formatului, ci tine de natura "inchisa" a acestor formate, folosita de altfel ca avantaj concurential de catre Microsoft. De asemenea, Microsoft a avut ocazia sa participe la ameliorarea ODF inca din cele mai timpurii etape de standardizare, ba chiar a fost invitat sa o faca. A ales in schimb sa dezvolte un format concurent.

* Putem avea la inceput doua standarde, pe care ulterior sa le armonizam pentru a obtine un standard hibrid care sa pastreze ce e mai bun din amandoua. *

Din pacate cele doua formate sunt radical diferite ca structura XML, astfel ca armonizarea lor este cel putin improbabila, daca nu chiar imposibila. Din acelasi motiv nu este viabila (cititi "perfecta") conversia lor directa unul intr-altul (via XSLT). Singura solutie de conversie teoretic perfecta este prin deschiderea unui fisier intr-un program (care interpreteaza WYSIWYG datele din XML) si salvarea in formatul celalalt.

* Atunci sa folosim aplicatii care recunosc ambele formate si pot efectua conversia. *

Lasand deoparte caracterul nepractic al acestei solutii, exista riscul ca nici ea sa nu fie posibila, din cauza problemelor ridicate de implementarea specificatiei OOXML: dimensiunea gigantica a acesteia (6000 de pagini!) si elementele nedocumentate (precum faimosul "useWord97LineBreakRules"). Argumentul vehiculat constant de Microsoft, ca implementarea acestor zone nedocumentate este optionala, nu are valoare din simplul motiv ca un standard, pentru a merita acest nume, trebuie sa poata fi implementat INTEGRAL de catre oricine.

Faptul ca exista deja solutii specializate bazate pe OOXML nu are relevanta, ceea ce conteaza este nu exista si probabil nici nu va exista prea curand (if ever) o implementare integrala concurenta.

* Care ar fi solutia optima? *

Pentru utilizator, solutia optima ar fi ca Microsoft sa adopte formatul ODF, sa identifice eventualele elemente specifice MS Office care nu se regasesc in el si sa propuna (public) extinderea lui. Prin vocea unui purtator de cuvant, Microsoft a recunoscut deja ca ar fi banal pentru programatorii sai sa implementeze suportul pentru ODF in Office, dar a ales sa nu o faca, lasand sarcina in grija altora (vezi proiectul ODF Translator).

Ar mai fi multe altele de spus, dar deja acest mesaj este mult prea lung pentru sanatatea mea si a cititorilor, asa ca ma opresc aici.

Pentru cine doreste informatii mai detaliate:

- pro OOXML:

Brian Jones: Open XML Formats (tehnic)
http://blogs.msdn.com/brian_jones/default.aspx

Matusow's Blog (politic/tehnic)
http://blogs.msdn.com/jasonmatusow/default.aspx

- neutre (o viziune ce se doreste strict practica):

O'Reilly Network
http://www.oreillynet.com/

- anti OXML:

ConsortiumInfo.org - The Standards Blog (standarde/juridic/partial tehnic)

An Antic Disposition (Rob Weir, IBM - tehnic)
http://www.robweir.com/blog/

Bob Sutors Open Blog (Bob Sutor, IBM - tehnic, politic)
http://www.sutor.com/newsite/blog-open/

PlexNex (Sam Hiser, OpenDocument Foundation - politic, tehnic)
http://fussnotes.typepad.com/plexnex/

Groklaw
http://www.groklaw.net/staticpages/index.php?page=20051216153153504

Pentru cine vrea si mai multe informatii... Google is your friend. M-as bucura sa stiu ca toti cei implicati in luarea deciziilor pe aceasta tema (atat in cadrul ISO cat si in alte parti) ar aprofunda macar aceste surse de informatii.

Asadar: cui a facut rau CT 210 votind pentru adoptarea OOXML ?

Posibil noua tuturor. Sau poate nimanui. Dar faptul ca in Romania se voteaza repede si aproape in unanimitate DA, in masura in care in alte parti se poarta discutii aprinse, poate pune un observator pe ganduri. Nu neaparat pentru ca ar sugera interese comerciale mai mult sau mai putin ascunse, ci pentru ca pune la indoiala expertiza tehnica a participantilor la vot. Pentru exemplificare, iata reactiile tarilor dupa perioada de analiza a contradictiilor (primul pas pentru aprobarea unui standard ISO):

http://www.consortiuminfo.org/standardsblog/article.php?story=2007022819130536

Dupa cum se vede, Romania e singura care a dat un OK fara sa aiba macar un comentariu de facut.

Dan Matei

Cu stima,

Vlad Lungeanu

P.S. Mentionez ca cele de mai sus reprezinta parerile mele personale. Nu sunt angajat/platit/influentat de nici o parte interesata comercial in mod direct in aceste standarde. Sunt doar un amator care a urmarit cu pasiune fenomenul si a facut tot posibilul sa isi creeze propriile pareri.


===========================================================
Pentru a renunta la abonament trimiteti un mail catre [EMAIL PROTECTED]
incluzind in corpul mesajului: "unsubscribe tic-lobby <adresa_email>".
Pagina web a listei se afla la http://beta.agora.ro/agora-bin/lwgate/TIC-LOBBY/
Arhiva se afla la http://beta.agora.ro/agora-bin/lwgate/tic-lobby/archives/

Raspunde prin e-mail lui